Slovenija
79 ogledov

Avtorske pravice: poslovil se je še BTJunkie

BTJunkie goodbie Splet
Eden največjih portalov za izmenjevanje Torrent datotek BTjunkie je prenehal z delovanjem. Glede na nedavne aretacije lastnikov spletišča Megaupload in tožbo proti lastnikom Piratebaya so se ustanovitelji strani BTJunkie očitno odločili za ustavitev, preden bi jih ustavile oblasti.

Sporočilo, ki obiskovalce pričaka na naslovu BTJunkie, jih obvešča: "To je konec zgodbe, dragi prijatelji. Odločitev ni bila lahka, a odločili smo se, da BTJunkie prostovoljno zapremo." Dodajajo še, da so se leta borili za pravico uporabnikov, da lahko komunicirajo, "a čas je, da gremo naprej".

Najprej so bili le namigi, nato pa potrditev, da je ustavitev posledica dogajanja okrog strani Megaupload in najverjetneje tudi spletišča The Piratebay. Po poročanju strani Extremetech.com je eden izmed ustanoviteljev strani BTJunkie namreč izjavil, da so spletišče zaprli zaradi pravnih postopkov proti Megauploadu in drugim podobnim stranem. BTJunkie sicer še nikoli ni bil predmet obravnav, a upravljalci so se očitno odločili ukrepati preventivno.

Tudi mnogim slovenskim uporabnikom strani bo njena ukinitev pomenila spremembe navad pri izmenjevanju datotek. Za zdaj ostaja aktivnih še več drugih spletnih strani s podobnim načinom delovanja. Ukrepanje na ameriški in mednarodni ravni pa kaže, da gre razvoj v smeri večjega nadzora in omejevanja.

Komentarjev 1
  • Luka Planinšek 08:50 07.februar 2012.

    Katastrofa!!! Sedaj so ukinili, še moj najljubši svetovni tracker! Vidi se da vse skupaj toni v pogubo...Kdo pa je na slabšem če imamo piratske kopije dela slavnih in bogatih?! Redko kateri se najde, ki prenaša delo avotrjev z nizkim ...prikaži več budžetom, da jim potem pripada še manj. Se pravi s pomočjo teh stvari bodo bogati še bogatejši...mi pa bomo še bolj omejeni s pravicami, super!