Slovenija
21 ogledov

Azil poka po šivih

primorska 20.02.2008, sveti anton, zavetisce za zivali, pes, kuza, foto barbara Barbara Milavec
Mački in psov imajo preveč. Za pomoč prosijo prostovoljce.

Mariborsko zavetišče za zapuščene živali se po številnih zapletih z upravljanjem ter nesoglasjih z ljubitelji živali in nekdanjo glavno veterinarko spreminja v enega od bolje urejenih in upravljanih zavetišč. A smo vsako poletje priča enaki zgodbi: število zapuščenih živali in mladičkov se bliskovito poveča. Prostora imajo za 54 psov in 35 mačk, trenutno pa skrbijo za 77 psov in kar 136 mačk.

Za mačke skrbijo tudi prostovoljci, ki jih začasno vzamejo k sebi domov, veterinarsko oskrbo pa zagotavlja zavetišče. Kljub temu je mačk preveč. "V začetku poletja smo kupili 20 dodatnih kletk, a je potreba še večja," pravi Petra Hercog iz Snage, ki upravlja zavetišče. "Trenutno iščemo prostovoljce, ki bi pomagali pri čiščenju boksov, dobrodošla je tudi pomoč v obliki kakovostne hrane, mačjega peska ali denarja," dodaja vodja zavetišča Mojca Bandur Križanec.

Stanje se izboljšuje

"Zagotovo bi imeli manj zapuščenih živali, če bi lastniki upoštevali obvezno čipiranje psov in živali kastrirali oziroma sterilizirali ter tako preprečili nezaželena legla. A kljub temu opažamo, da se odnos ljudi do živali spreminja na bolje," je optimistična Hercogova.

Na mariborski občini, ki je le ena od 35, s katerimi zavetišče sodeluje, se zavedajo prostorske stiske in pravijo, da iščejo dolgoročno rešitev, a več od tega za zdaj ne morejo povedati.

Za zdaj vse živali ostajajo v Mariboru, le v enem primeru so kužka začasno odpeljali v drameljsko zavetišče. Težave s preveč mačkami imajo sicer tudi v zavetišču Zonzani v Dramljah in v Mali hiši v Občini Moravske Toplice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.