Slovenija
480 ogledov

Babica rubi doktorja davčnih utaj

Rok Snežič Nino Verdnik
Zavarovane. Na piranskem sodišču na dražbi prodajajo dve nepremičnini Roka Snežiča, v Mariboru pa tri.

Na okrajnem sodišču v Piranu bo dražba dveh nepremičnin, ki jih ima v Fiesi Rok Snežič, podjetnik, javnosti znan tudi kot človek, ki je doktoriral iz davčnih utaj. Zgodba ne bi bila zanimiva, če upnik, ki je sprožil izvršbo, ne bi bila njegova babica. Snežič je namreč očitno del svojega premoženja (poleg omenjenih nepremičnin tudi tri stanovanja v Mariboru) zavaroval s posojilom v višini 400 tisoč evrov, ki naj bi mu ga dala babica. Vpisana je kot prvi upnik, drugi upnik je NLB Leasing, tretji pa davčna uprava (Durs), za katero po Snežičevi oceni po teh dražbah ne bo ostalo nič.

Snežič nam najprej ni hotel razkriti, kdo je fizična oseba, ki je sprožila dražbe, ko pa smo mu povedali, da vemo, da gre za njegovo babico, je dejal, da se še ni odločila, ali bo šla v prodajo ali domik.

Marija Juvan, babica, pa nam je dejala, da nam bo vse pojasnil njen vnuk. "Če bodo morda nepremičnine prodane, bo izplen okoli 600 tisočakov, večina gre babici, preostanek pa lizinški hiši," napoveduje Snežič.

Denar dala babica in oče

Babičin denar naj bi potreboval, kot trdi, za svoje poslovne dejavnosti v letu 2008. Spomnimo, prav tega leta ga je doletel osebni davčni pregled, po katerem so mu dacarji odmerili dodatno doplačilo dohodnine v višini 350 tisoč evrov za zadnja tri leta. Snežič je tedaj trdil, da so mu pregledali promet na transakcijskem računu, ki je v treh letih sicer znašal 800 tisoč evrov, v svojem seštevku naj bi upoštevali izključno dvige denarja, pologov na račun pa ne. Dejansko naj bi operiral le z 200 tisočaki, ki jih je dvigoval in polagal, pač glede na osebne potrebe, nam je zatrdil tedaj, denar pa da je dobil od svojega očeta.

Davčni inšpektorici sta v pojasnilu odločbe med drugim zapisali, da pretok denarja med očetom in sinom ni viden tretji osebi. Očetovih denarnih daril pri odmeri dodatnega davka nista upoštevali, ker bi morala med njima obstajati pisna pogodba o darovanju večjih zneskov, in sicer v obliki notarskega zapisa, ali pa bi moral biti denar položen na transakcijski račun. "Tega pa ne določa noben zakon," je poudarjal Snežič in proti koprskima davčnima inšpektoricama vložil kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela in zlorabe pooblastil.

Na to se je odzval Durs in razkril, da je v pregledanem obdobju Snežič porabil skoraj milijon evrov, za katerega mu ni uspelo verodostojno izkazati, od kod izhaja. Davčni upravi je prijavil uradno le prihodke, ki ustrezajo približno tisočaku na mesec. Durs je še poudaril, da je treba vsako darilo, tudi denarno, ki naj bi v njegovem primeru pojasnilo razliko med prijavljenim in porabljenim, prijaviti, a tega Snežič ni storil. "Darila med starši in otroci morajo biti po mnenju davčnih inšpektorjev vidna tretjim osebam, a to ni zapisano v nobenem zakonu," se je branil.

Kaj je z ovadbo proti inšpektoricama

"Moja ovadba proti davčnima inšpektoricama je še kar v obravnavi, jaz pa sem vmes v reviziji postopka dosegel, da so njihovo odmero DDV za nakup dveh luksuznih plovil v letu 2010 razveljavili, saj so mi davek neupravičeno obračunali. Nazaj sem dobil tudi svojega maseratija," je poudaril Snežič, ki je bil sicer medtem letos junija obsojen na triletno zaporno kazen, prestaja pa jo ob koncih tedna, in sicer zaradi več kaznivih dejanj goljufij, pranja denarja in davčne zatajitve. Če se ne bi pogodil s tožilstvom in dejanj priznal, mu je grozilo po do pet oziroma do osem let zapora za posamezno kaznivo dejanje.

Komentarjev 14
  • Igor Andolšek 23:26 13.november 2013.

    Only in slovenistan...najbolj skorumpirani državi v EU... WTF ?

  • Trovlak 20:49 13.november 2013.

    Hvala za to informacijo. Saj sploh ne gre zato, da jaz ne bi plačal ali pa, da bi bil skrajno malomaren. Ampak se zatakne, ker dva prispevka plačujem kot konto 99996 in oni tega ne znajo (nočejo) pravilno poknjižiti. In ...prikaži več potem nekajkrat letno izjavijo, da sem jim dolžan nekaj evrov. Jim plačam in preverim stanje, pa mi reče, da imam 8 evrov plusa. Ma F.O. takemu sistemu.

  • KOJAK 17:19 13.november 2013.

    Pazi! Po novem te bodo že po 20 dneh neplačila dali v izvršbo, znesek ne bo važen.