Slovenija
139 ogledov

Babice namesto ginekologov

Žurnal24 main
Ginekologi. Kljub preobilici dela ginekologi prenosu kompetenc na babice nenaklonjeni.

Predlog, da bi babice prevzele preventivne preglede zdravih nosečnic, ki ga je strokovna sekcija babic nege posredovala ministrstvu za zdravje (MZ), po več kot enem letu ni dosegel nobenega napredka. “Glavni problem je nasprotovanje ginekologov na primarni ravni,” je povedala Anita Prelec, predsednica strokovne sekcije medicinskih sester. Ginekologi izpostavljajo vprašanje odgovornosti, ki jo po zakonu nosi ginekolog.

Krajše čakalne dobe
Ginekologi se zavzemajo, da bi se predpisana glavarina zmanjšala za 1.500 pacientk. Menijo, da je 5.500 pacientk na ginekologa bistveno preveč. Medtem je po podatkih MZ brez izbranega ginekologa petina žensk. Na pregled pri ginekologu ponekod čakajo več mesecev.

“Babice bi opravljale le preventivne preglede nosečnic,” je poudarila Prelčeva. Gre za preglede, kot so merjenje krvnega pritiska, pregled urina in morda tudi pregled krvi. “Nov sistem bi izboljšal kakovost obravnave nosečnic, ker bi babica imela za njihova vprašanja več časa,” je končal Robert Medved z MZ, ki prenos kompetenc podpira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.