Slovenija
89 ogledov

Bajni regresi v HSE

Pri HSE, ki ga vodi Borut Meh, na vprašanje, ali bajni regresi kažejo, da pri nj Žurnal24 main
Velike razlike. V gospodarstvu regres med 700 in tisoč evri bruto, v državni energetiki skoraj dvakrat več.

"Letos so zaposleni v večini slovenskega elektrogospodarstva dobili 1.700 evrov bruto regresa," nas je pred dnevi opozoril vir.

Ko smo to včeraj preverjali na Holdingu slovenskih elektrarn (HSE), skupina ima okoli 3.900 zaposlenih, nismo doklicali niti šefa Boruta Meha niti piarovke Petije Rijavec.

Navodila prišla s HSE
"Ja, drži, ne spomnim pa se natančno, ali smo izplačali res 1.700 ali 1.690 evrov," nam je povedal šef Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik. Povedal je še, da so to višino predlagali v HSE, ki se je o znesku na ravni skupine pogajal s sindikati. Na vprašanje, ali se mu znesek ne zdi visok, pa: "V letnih načrtih smo imeli takšen znesek in to smo izplačali. Usmeritve za to pa smo dobili iz HSE."

Razdelili osem milijonov
"Seveda so vsi direktorji malo jamrali, ampak višina izhaja iz kolektivnih pogodb, poleg tega pa smo imeli podpisan dogovor z Mehom, generalnim direktorjem HSE, da bo regres tak," pa je razkril sindikalist Branko Sevčnikar.

Poleg 3.900 zaposlenih v državnem HSE (kamor spadajo Dravske elektrarne Maribor, Soške hidroelektrarne Nova Gorica ter termoelektrarni Šostanj in Trbovlje) so si bajni regres izplačali še v skupini Gen Energija (Jedrska elektrarna Krško, Termoelektrarna Brestanica in Savske elektrarne Ljubljana) ter v Termoelektrarni Toplarna Ljubljana.

Regrese so večinoma izplačali aprila in maja. Iz HSE pa so nam pozno popoldne zgodbo potrdili in pojasnili, da so bile osnova za izplačilo "panožne in podjetniške kolektivne pogodbe". Za primerjavo: letos je regres v javnem sektorju znašal 692 evrov bruto. V gospodarstvu pa se je gibal med 734 in tisoč evri bruto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.