Slovenija
690 ogledov

Baker vse mamljivejši

Bakren žleb Shutterstock
Tatvine. Bodite previdni pred neznanci, svarijo policisti. Kraj bakra vse več.

Število tatvin bakrenih žlebov in drugih barvnih kovin v zadnjem času narašča, ugotavljajo na Policijski upravi Kranj, kjer so letos obravnavali 23 tovrstnih tatvin. Opozarjajo, da so storilci pri doseganju cilja odločni, drzni in premeteni.

Na vodo in ogled za krajo

Tovrstne tatvine je težko odkrivati, pravijo policisti, zato svetujejo, naj prebivalci predmetov iz barvnih kovin ne puščajo na lahko dostopnih in vidnih mestih.

Prav tako jih svarijo pred obiski neznancev in prošnjami za staro železo, kozarec vode, nakup živali ali drugih predmetov. “Storilci to izkoristijo za pregled terena z namenom priprave na kaznivo dejanje,” opozarjajo na kranjski policiji.

Z bakrom dober zaslužek

Povod za krajo je dober zaslužek, saj ima baker kar visoko ceno, pravi Andrej Potočnik iz podjetja za predelavo odpadkov Dinos. Kot dodaja, se na odpadu odkupna cena za kilogram bakra giblje okrog petih evrov, obdelan pa je po njegovi oceni od dva- do trikrat dražji.

Kot pravi Tomaž Šušteršič, solastnik podjetja Krovstvo Šušteršič, ceno narekujejo dobre lastnosti. “To je barvna kovina; ima dolgo življenjsko dobo in se da dobro obdelovati,” našteva. Cena za bakren žleb se v njihovi trgovini glede na razvito širino giblje od 14 do 18 evrov.

Ukradeni žlebovi in drugi izdelki iz bakra se največkrat prodajajo na črno, v manjši meri pa tudi v uradnih podjetjih, ki se ukvarjajo z odkupom barvnih kovin, ugotavljajo kranjski policisti. K Dinosu jih ne vozijo, je prepričan Potočnik. “Stvar je sledljiva. Pri nas se mora stranka izkazati z davčno številko in originalnim osebnim dokumentom,” pojasnjuje in dodaja, da mora prodajalec plačati tudi davek, zaradi česar je zaslužek manjši.

Komentarjev 7
  • Stolp 12:08 23.junij 2012.

    Po moje dons noben več kapnice ne zbira prek žlebov tako da gre v zemljo kjer se itak prečisti.

  • Stolp 12:07 23.junij 2012.

    Misliš da hodijo na Dinos. Tam tako slabo plačajo. Enkrat tja nesel pa nikoli več. Komaj stroške bencina pokril. Dinos blazno s tem služi!To cigoti vse na črnem trgu, prek zvez direktno podjetjem, brezskrbi.

  • Lavdan 11:47 23.junij 2012.

    Če bi ljudje vedeli, da je voda, ki teče preko bakra strupena in ni uporabna za nič jih nebi montirali.