Slovenija
16 ogledov

Balažic: Pozitiven premik v pravo smer

Koroški deželni glavar Gerhard Dörfler si želi zaključek pogajanj o dvojezičnih Žurnal24 main
Pogajanja o dvojezičnih tablah bodo zaključili z ali brez soglasja sveta koroških Slovencev, pravi deželni glavar koroške Gerhard Dörfler. Na MZZ dogovor vidijo kot pozitiven.

"Glede na to, da sta pristali obe strani, torej tako avstrijska politika kot predstavniki slovenske manjšine, je to dogovor, ki zadovoljuje obe strani," je povedal uradni govorec na MZZ Milan Balažic.

"To pomeni, da je takšen dogovor zaključek dolgega procesa, ki je bil poln konfliktov in neljubih dogodkov," je še ocenil in dodal, da je "tokrat prišlo do takšne koncentracije razuma na obeh straneh, da je končno tudi avstrijska stran spoznala, da mora izpolniti vse dolžnosti in zaveze iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe".

"To je pozitiven premik v pravo smer, upamo pa, da bo dogovor v najkrajšem možnem času uresničen na terenu, kar pomeni, da bodo te dvojezične table tudi postavljene," je še povedal.

Zadovoljni tudi v uradu za zamejce
Tudi v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so dejstvo, da je prišlo do sporazuma, ocenili kot pozitivno, vsekakor pa bi si "tako mi kot manjšina verjetno želeli še boljšega sporazuma", meni državni sekretar v uradu Boris Jesih.

Trenutno pa se jim zdi sicer najpomembneje, da ima manjšina dovolj časa za preučitev, ali je ta sporazum tak, da ga lahko dokončno potrdi. Pomembno je tudi, izpostavlja Jesih, da so si bili vsi trije predstavniki manjšine glede sporazumu enotni.

Po dogovoru, ki so ga v tretjem krogu pogajanj o dvojezičnih krajevnih tablah na avstrijskem Koroškem dosegli v Celovcu v petek pozno zvečer, naj bi dvojezične krajevne table postavili v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva.

Dörfler: tudi brez NSKS
Če bo glede petkovega kompromisa o rešitvi vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem obstajala jasna večina, bo rezultat pogajanj v skrajnem primeru obveljal tudi brez strinjanja Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS).

To je danes poudaril deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler.

Dvojezične krajevne table naj bi v skladu z v petek doseženim dogovorom postavili v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva. Osnova naj bi bili podatki popisa prebivalstva iz leta 2001, kar naj bi pomenilo 150 do 160 dvojezično označenih krajev, sta po tretjem krogu pogajanj o dvojezičnih tablah v petek sporočila avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer in Dörfler.

ZSO za, NSKS še razmišlja
Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je dogovor pospremil z besedami, da rezultat sicer ni to, kar je pričakoval, da pa je privolil "v ta naporen korak, ker avstrijska Koroška potrebuje spremembo paradigme". Predsednik NSKS Valentin Inzko je bil precej bolj zadržan in je dejal, da se bodo o podpori kompromisu v organizaciji še pogovorili.

"Sprejemam to, da marsikdo ne podpira dogovora, ampak to ne bo spremenilo rešitve," je glede tega v današnjem pogovoru z novinarji dejal Dörfler. S tem naj bi se po njegovih besedah strinjal tudi Ostermayer.

O preboju sicer Dörfler še ni želel govoriti, saj naj bi bil ta dosežen šele, "ko bo parlament potrdil ustavni zakon". V skladu s časovnim načrtom naj bi vse v pogajanjih udeležene strani o dogovoru v svojih organih odločale in glasovale do velike noči, torej do 24. aprila. Parlament pa naj bi nato o predlogu ustavnega zakona odločal še pred poletjem, je v petek napovedal Ostermayer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.