Slovenija
52 ogledov

Bančna luknja velika 4,6 mrd

Fitch EPA
Fitch pušča Sloveniji nespremenjeno bonitetno oceno z negativnimi obeti.

Bonitetna hiša Fitch je danes oceno Slovenije pustila nespremenjeno pri BBB+, ohranila pa je negativne obete. Agencija med razlogi za ohranitev ocene navaja spodbudna gibanja v plačilni bilanci, še vedno vzdržno raven javnega dolga in večjo reformno dinamiko. Negativni obeti ostajajo zaradi nejasnosti glede sanacije bank in nadaljevanja recesije.

Fitch ocenjuje, da bodo dodatni stroški za dokapitalizacijo bank dosegli 4,6 milijarde evrov, kar je 1,8 milijarde več od predhodnih ocen. Pri tem upošteva tudi pretvorbo državnih depozitov v višini ene milijarde evrov v kapital bank.

Na področju javnofinančne konsolidacije Fitch pričakuje, da se bo javnofinančni primanjkljaj ob neupoštevanju stroškov za sanacijo bank v letu 2015 znižal na 3,3 odstotka BDP, potem ko naj bi letos dosegel 4,3 odstotka BDP.

Zadolženost vzdržna

Med pozitivnimi značilnostmi gospodarskega in javnofinančnega položaja omenja visok presežek na tekočem računu plačilne bilance, ki Sloveniji omogoča postopno zniževanje zunanjega dolga. Kljub pričakovanemu dvigu javnega dolga na okoli 78 odstotkov BDP v letih 2016/2017, ki bo posledica stroškov sanacije banke, bo raven zadolženosti širše države ob tem ostala pod povprečjem območja evra in tako vzdržna.

Fitch prepoznava tudi močnejšo reformno dinamiko v Sloveniji, čeprav zaradi preteklih izkušenj še vedno opozarjajo na precejšnja tveganja na tem področju. 

V korist Sloveniji govorijo tudi članstvo v območju evra, sorazmerno raznoliko in razvito gospodarstvo ter spodbudni kazalci na področju kakovosti življenja.

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 22:49 08.november 2013.

    In njihova ocena je za cca.1,6 mrd manjša od moje ocene izpred 1 leta. Če je to res smo na konju.

  • revizorka 20:50 08.november 2013.

    4,6 MIO ni oznaka za milijarde... pa saj je vseeno...samo,da se nekaj piše....miljoni,miljarde...mi pa rabimo samo nekaj časa...