Slovenija
36 ogledov

Bančni kartel naj vrne denar!

Banka Slovenije bi sicer morala zaradi kartelnega dogovora bank ukrepati že leta Žurnal24 main
Društvo za pravno državo. Od Banke Slovenije pričakujejo, da terjajo odgovornost za uvedbo nadomestila za dvig na bankomatu druge banke.
Plačujemo že štiri leta
20.februarja 2006 so NLB, NKBM, Abanka in Banka Celje na isti dan uvedle plačilo nadomestila za dvig na bankomatih druge banke, ki pri vseh bankah znaša 33 centov. Urad za varstvo konkurence je presodil, da je takšno usklajeno delovanje bank prepovedano in nično. Odločba je po odločitvi vrhovnega sodišča postala pravnomočna šele letos. V bankah so zatrdili, da bodo tako odločitev spoštovali.

Poleg tega od Banke Slovenije (BS) pričakujejo, da bo bančni kartel pozvala k zavezujoči izjavi, da bodo vrnili denar. Društvo za pravno državo, ki ga vodi Rado Pezdir, zahteva še, naj BS razkrije, kdaj in na kakšen način bodo banke vrnile denar in koliko je bilo oškodovanih s tem, ko so banke vpeljale plačevanje nadomestil za dvig na bankomatu druge banke.

Vračilo in odgovornost
Po besedah Pezdirja, bodo za razliko od prejšnje akcije – kot Društvo za vračilo preplačane električne energije so po dokazanem kartelnem dogovoru elektrodistributerjev dosegli povračila uporabnikom – tokrat terjali tudi odgovornost in ustrezno kaznovanje oseb, ki so takšno ravnanje bank dopustili.

Po njihovih ocenah naj bi bančni kartel potrošnike oškodoval za od 15 do 25 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.