Slovenija
74001 ogledov

"Bančnici so zagrozili, da bo izgubila službo, če mi bo to povedala"

Denar, evri Profimedia
Na bankah se menda trudijo, da bi sorazmerni del stroškov odobritve v primeru predčasnega poplačila posojila vrnili čim manj strankam.

"Poklicala me je bančnica in me opozorila, da lahko dobim nazaj tudi del stroškov za odobritev potrošniškega posojila. Za stanovanjski kredit sem to že dobila. Povedal mi je še, da so jim zagrozili, naj o tem ne obveščajo strank, sicer bodo ostali brez službe," nam je povedala bralka, ki je zaradi uporniške bančne uslužbenke dobila vrnjenih približno 400 evrov za posojilo, ki ga je po najemu stanovanjskega posojila vzela še za nakup pohištva.

Ker so bili krediti pred leti zelo ugodni, je po nekaj letih poplačala stanovanjsko in potrošniško posojilo in obe posojili zamenjala z novim stanovanjskim posojilom. Za staro stanovanjsko posojilo je dala vlogo za vračilo sorazmernega dela stroškov odobritve, za potrošniško pa ne.

Še vedno prejemamo precej odzivov in vprašanj bralcev v zvezi z vračilom dela stroškov odobritve v primeru predčasnega poplačila posojila, smo pripravili odgovore na ključna in najpogostejša vprašanja.

Zakaj banke sorazmernega dela stroškov odobritve v primeru predčasnega poplačila ne vračajo kar vsem in samo na zahtevo?

Očitno jim ni treba, je pa treba priznati, da kar precej časa ni bilo popolnoma jasno, ali je treba v primeru predčasnega poplačila posojila vračati tudi sorazmerni delež stroškov odobritve, dve zadevi sta bili na sodišču EU. Zelo verjetno bo v prihodnje vračilo avtomatizirano.

Kako podam zahtevo za vračilo?

To vam bodo povedali na vaši banki, praviloma zadošča že elektronska pošta ali dopis banki in ni treba izpolnjevati posebnih obrazcev.

Ali je za vračilo pomembno, za kakšno posojilo gre?

Ne, vračilo velja tako za stanovanjska kot za potrošniška posojila in tudi za lizing (več spodaj).

Posojilo sem najel kot s. p., ali imam pravico do povračilo stroškov odobritve?

Ne, ureditev velja samo za potrošnike, saj temelji na zakonu o potrošniškem kreditiranju.

Na banki mi pravijo, da za moj kredit vračilo sorazmernega dela stroškov odobritve ne pride v poštev, ali to drži?

Zelo verjetno, saj doslej nismo prejeli informacije, da bi banke zavračale upravičene zahtevke. Če ste pogodbo o najemu posojila sklenili pred 7. avgustom 2010, za vas ta ureditev ne velja.

Na banki so mi rekli, da mi ne morejo vrniti stroškov odobritve zaradi zastaranja. Kako je s tem?

Če ni drugače urejeno (in v tem primeru ni) terjatve zastarajo v petih letih po nastanku, vaša terjatev do banke za vračilo sorazmernega dela stroškov odobritve je nastala z dnem predčasnega poplačila posojila.

Ali morajo sorazmerni del stroškov odobritve vrniti tudi lizing hiše?

Da, razen če pogodba določa, da lastninska pravica po poplačilu ne preide na lizingojemalca. V primeru fizičnih oseb je to velikanska izjema, kar pomeni, da vračilo velja za večino pogodb, ki jih sklenejo fizične osebe.

Če sem lizing vzel za deset let in ga poplačal po petih letih, ali bi moral dobiti nazaj polovico stroškov odobritve?

Pri bankah načeloma da, pri lizing hišah pa zelo verjetno ne, saj stroškov za storitve, ki so že bile v celoti opravljene oziroma jih je kreditodajalec plačal tretjim osebam, ni treba vračati. V primeru lizing hiš te ob sklenitvi lizinga plačajo provizijo trgovcu, pri katerem ste kupili avto, to je zelo verjetno del stroškov odobritve, ki se ne vrača. Navadno to imenujejo strošek za identifikacijo stranke in pripravo pogodbe ali kaj podobnega.

V lizing hiši trdijo, da so celotni znesek stroškov odobritve porabili že po treh letih lizinga in pred predčasnim poplačilom. Kako je to mogoče?

Možno je, da je večina stroškov odobritve že bila porabljena, sploh zaradi provizije ob sklenitvi, je pa malo verjetno, da so prav vsi stroški že nastali, saj bi to pomenilo, da več let za spremljanje pogodbenega razmerja, pošiljanje dopisov in podobno ne bi porabili niti evra. Dokončen odgovor na to pa bodo dali inšpekcijski postopki, ki so v teku na tržnem inšpektoratu.

Lizing hiša mi noče vrniti stroškov, kaj lahko storim?

Nadzorni organ za banke je Banka Slovenije, za lizing hiše pa tržni inšpektorat, tam lahko podate prijavo, več postopkov je že v teku. Inšpektorat bo odločil, ali je praksa lizing hiše skladna z zakonodajo. Tudi če bo inšpektor ugotovil, da ni, lizing hiši ne bo mogel naložiti plačila sorazmernega dela stroškov. Če lizing hiša tega ne bo hotela storiti, boste morali vložiti tožbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • becar 08:33 22.maj 2023.

    Banke so ravnokar podražile stroške vodenja za 100%. Kartelno.

  • bobubob 21:11 21.maj 2023.

    Današnje banke niso več odvisne od varčevalcev, temveč le še od državne mafije. Jeb*e se jim za plebs. Če jim zmanjka denarja, gredo ponj v proračun, plebsa pa seveda nihče nič ne sprašuje, čeprav bo moral prav taisti plebs vse ...prikaži več to vrniti - z davki ali z inflacijo. Zato, ker hodi ta plebs na volitve pišmeuharsko obkrožat tiste, ki se najpogosteje slinijo na strankarskih levodesnih medijih.Plebs se zanima le za videz, nikogar pa ne zanima ozadje oz. resnica. Laž je laž, pa naj bo leva ali desna.

  • zdrej 12:00 21.maj 2023.

    Ma kje je ta Holob? Zakej ne nardi reda u tej bačni holazni!?!?!??!