Slovenija
21 ogledov

"Bančniki si ne upajo podpisati pod posojila"

Ne moremo imeti tako visokih plač v javnem sektorju, tako visokih pokojnin in so Žurnal24 main
Država bi morala po besedah ekonomista Dušana Mramorja podjetjem pomagati z aktiviranjem garancijske sheme, da bi banke manj zadolžena podjetja spet začele kreditirati.

V začetku krize so takšne sheme že bile, a je bilo napačno, da je banka dobila kvoto, nihče pa od nje ni zahteval, da jo mora porabiti, je dejal v pogovoru za prilogo Večera.

"Banke imajo zdaj res veliko kapitala, nimajo pa nikakršne motivacije, da bi ta denar posredovale gospodarstvu ... Država bi morala naprej s spremembo insolvenčne zakonodaje zagotoviti, da se podjetja, ki so vredna več delujoča kot mrtva, lahko zaščitijo pred interesi lastnikov in posamičnih upnikov ter učinkovito razdolžijo," je povedal za prilogo V soboto.

Po njegovem mnenju pa bi morali podjetjem pomagati tudi s ponovnim aktiviranjem garancijske sheme. "Banke čakajo, ker si noben bančnik ne upa podpisati pod skoraj nobeno posojilo. Zaradi gonje proti bančnikom, iskanja krivcev in še česa smo ustvarili v bankah pravo psihozo. Zato pameten bankir ne bo dal kredita," je prepričan.

Banke je treba motivirati

Slovenija je garancijske sheme, težke 12 milijard evrov, v začetku krize že imela, a se niso pretirano izkazale. Po Mramorjevih navedbah smo se iz te napake naučili vsaj to, da bomo morali bodoče sheme ustrezno prilagoditi. "Vsekakor bi bilo dobro, če bi poskusili z njimi motivirati banke k dajanju posojil, za katerimi stoji garancija države, bi lahko zmanjšali tudi psihozo v bankah," je ocenil.

Ovira pri tem je le to, če bi jih Evropska komisija odobrila. "Ker si je s podobno shemo pomagala Nemčija, bi bilo najbrž to možno tudi pri nas," je menil.

Podjetja za rast, kot je dejal, potrebujejo tudi primerno gospodarsko okolje. "Že kar dolgočasno mi je ponavljati, da nas vlečejo nazaj administrativne ovire. In seveda nemenjalni sektor, od komunale do elektrogospodarstva in drugih," je znova izpostavil.

Mramor, nekdanji finančni minister, za višanje davkov v Sloveniji ne vidi več možnosti. "Z izboljšanjem fiskalnega stanja se bo pojavilo tudi vprašanje zniževanja davkov, ki vplivajo na gospodarsko rast. Ampak dokler je zadolžitev tolikšna, bo težko loviti ravnotežje," je opozoril.
Vse pa je odvisno tudi od gospodarske rasti. "Če nam jo bo uspelo pognati, bo pritisk na zmanjševanje javne porabe manjši. Kratkoročno pa je pri davkih vprašanje, kaj bo z nepremičninskim davkom. Če bo na ustavnem sodišču razglašen za neustavnega, ga bo morala vlada verjetno nadomestiti z drugim," je še menil in potrdil, da najbrž s kriznim davkom.

Komentarjev 6
  • francek 12:17 23.februar 2014.

    Podeljevali so tovarišijske nepovratne kredite sedaj pa cvilijo in se delajo žrtve, čim prej prodati oziroma dati banke tujcem, saj naši niso sposobni upravljati z njimi, to so že večkrat dokazali.

  • kukin 17:59 22.februar 2014.

    Ja kdo bo pa vzel denar če ga nima odkod vrniti in za kaj, ko so pa vse pokradli in v 20 letih spravili na kant večino proizvodnih programov...gospodarska zbornica itak ni nič kriva...nekaterim podjetjem, ki so pa preživela pa ...prikaži veča bi potrebno dati denar da sploh lahko obstajajo, le zakaj...he,he,he,he...

  • erikkk 16:10 22.februar 2014.

    Bolj butaste izjave še nisem bral:Zaradi gonje proti bančnikom, iskanja krivcev in še česa smo ustvarili v bankah pravo psihozo.A to ti misliš da bomo ljudje plačevali dolgove bank ... Odgovornim za sranje z krediti pa ...prikaži več oprostili ...Od prvega do tazadnjega je treba strpat v zapor ... in vse kredite vrnat...