Slovenija
30 ogledov

Banka Celje podala kazenske ovadbe

Deset let po začetku projekta gradnje optičnega omrežja T2, v katerega so slovenske banke vložile več kot četrt milijarde evrov, je Banka Celje zaradi domnevnih nepravilnosti podala ovadbe, poroča današnji Dnevnik. Ovadili naj bi odgovorne v holdingih Zvon Ena in Zvon Dva, z njima povezano Krekovo družbo in T2 ter njihove odgovorne osebe.

Več kot tri leta po zlomu cerkvenih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, za katerima je ostalo za pol milijarde evrov slabih posojil, se bo pod drobnogledom kriminalistov znašlo financiranje njunega paradnega projekta. Gre za okoli 250 milijonov evrov vredno gradnjo optičnega omrežja.

V Banki Celje, eni največjih financerjev, so pri podrobnem pregledu odobravanja in spremljanja posojil finančnima holdingoma ugotovili številne nepravilnosti in sume storitve kaznivih dejanj. Zato so proti odgovornim v družbah vložili kazensko ovadbo, med drugim zaradi suma preslepitve pri pridobitvi posojila.

V celjski banki, kjer so v stečajnih postopkih obeh Zvonov prijavili za več kot 50 milijonov evrov terjatev, so ovadbo vložili proti posojilojemalcem, ne pa tudi proti svojim nekdanjim sodelavcem, ki so odobrili posojila. Ena glavnih kršitev celjskih bankirjev naj bi bila po poročanju časnika ta, da Zvona Dva Holdinga niso šteli kot povezano osebo z Zvonom Ena Holdingom in drugimi nadškofijskimi družbami. Čeprav je banka obe družbi obravnavala hkrati, so ju ves čas vodili ločeno.

Iz ugotovitev pregleda v Banki Celje izhaja tudi, da bankirji niso spremljali porabe danih posojil Zvonu Ena Holdingu, ki so bila uradno namenjena financiranju tekočega poslovanja. Prav tako naj jih ne bi motila velika neusklajenost med kratkoročnimi viri in dolgoročnimi naložbami, zaradi česar so jim morali v obdobju od leta 2007 do 2013 kar 20-krat podaljšati zapadlost posojil.

Komentarjev 1
  • dragec 10:41 12.marec 2015.

    Cerkvi pobrati VSE