Slovenija
20 ogledov

"Banka je krvotok gospodarstva"

Mojmir Mrak Dejan Mijović
Prvi znak, da je pri nas pilot spet v letalu, bi bil, če bi bonitetne agencije umaknile negativne obete za naš rating, meni Mrak.

"Velikokrat me vprašajo, zakaj sploh reševati banke; pustimo jih, naj propadejo. En razlog je, da problem v eni banki že naslednji dan lahko povzroči probleme v vseh bankah, ko ljudje zaradi strahu zahtevajo izplačila. Drug razlog pa je, da je banka krvotok gospodarstva. Če se ustavi, sploh če gre za sistemsko banko, deli telesa začnejo odmirati. Narodnogospodarski stroški reševanja bank so nižji, kot če jih ne bi reševali," je na današnji predstavitvi analize finančnih rezultatov poslovanja bank pojasnil Mojmir Mrak.

Pilot v letalo, boniteta navzgor

Bonitetne agencije vedno reagirajo z zamikom. Če danes naredimo vse, kar je treba, do izboljšanja ratinga ne bo prišlo prej kot v enem letu, ocenjuje Mrak. Spomnil je, da je tudi do prvega znižanja ratinga Slovenije prišlo šele septembra 2011. Po njegovem mnenju bi bil prvi znak, da je pri nas pilot spet v letalu, če bi bonitetne agencije umaknile negativne obete za naš rating.

Mrak meni, da bi bilo smiselno, da bi Evropa imela svojo bonitetno agencijo (največje tri so v ZDA), a ključno vprašanje je, ali bi ji vlagatelji zaupali. "Če bi jo ustanovile države, bi vlagatelji zaupali njeni oceni tveganosti teh držav."

Slepo pritiskanje na gumbe

Predsednik Združenja bank Slovenije France Arhar pa je opozoril, da so tudi v financah mnogi ubirali bližnjice; tako kot če kupiš nov aparat, ki ima zraven obširna navodila, ampak jih ne bereš -pritiskaš gumbe in enkrat bo že začel delovati. Več investitorjev, je povedal Arhar, tako ne ve, kaj pomeni subordinirana obveznica in kaj je klavzula odrek imunteti, kadar obveznice izda država.

Komentarjev 3
  • privat 10:21 20.januar 2013.

    Slovenija danes rabi pozitivizem,zaupanje in družinske vrednote. Podpreti je treba družine in delovstvo in nato šele reševati zakreditirano ničvredno sužensko gospodarstvo!

  • URIAH HEEP 13:38 14.november 2012.

    m.DOL z NWO agendo, dol z skrivnimi združenji, kot so:Bildebergi, Zionisti, Rdeč ščit, Illuminati, Skull & Bones, Trilateral commision, IMF, UN, Svetovno banko, korporacijami, krejevimi družinam, FED, USA, CIA...Dol z skrivnimi načrti zastrupljanja prebivalstva, chem traili, ...prikaži več GSO hrano...Mi smo 99,9% prebivalstva in mi sami se bomo odločali, kako bomo živeli.Teh 0,01 procent bogatašev niso moji gospodarji in v srcu nikoli NE BODO!

  • URIAH HEEP 13:32 14.november 2012.

    Že že, da je krvotok gospodarstva, hkrati pa je tudi pogubitelj gospodarstva.Naj povem eno zgodbo, Centralna banka centralnih bank, se je odločla, da bo na trg velik let posojala denar ustvarjen iz nič(in tudi podprt z ničvrednimi papirji) z ...prikaži več minimalnimi obrestmi,hkrati pa silila bankirje naj posiljujejo podjetja in ljudi, da obvezno potrebujejo novo hišo, avto, počitnice, obveznice, delnice, večje podjetje oz še eno podjetje... in hkrati računala na pohlep ljudi, ki nam ga vsakodnevno vgrajuje umetno ustvarjen sistem vrednot...Banke so denar posojale, celo same so podjetja prepričevale naj vzamejo še več kreditov...Nato so centralni bankirji "Rotschild, Rockefeller familja..." kar naenkrat umaknile velike količine denarja z trgov in hkrati sesule "nezaželjene" banke Lehman Brothers...Začela se je kriza in kar naenkrat so se banke, ki so sprva zakrivile to sranje, ponudile kot rešitev za problem, ki so ga same sprožile.Banke niso rešitev, ampak proble