Slovenija
34413 ogledov

Banka Slovenije: To se bo letos zgodilo z našimi plačami

Denar, evri Profimedia
Zaradi rekordnega skoka plač se bo inflacija pri nas umirjala počasneje, napovedujejo strokovnjaki.

Kot je za Radio Slovenija napovedala direktorica analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije Arjana Brezigar Masten, nas čaka rekordna, 10-odstotna rast plač, ki je posledica pomanjkanja delovne sile in dviga plač v javnem sektorju.

A posledično se bo tudi inflacija pri nas umirjala počasneje.

Podjetja se vse bolj soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Na to je nedavno opozoril tudi predsednik vlade Robert Golob: "Slovenija danes beleži rekordno nizko stopnjo brezposelnosti. V industriji so velike težave, ker delovne sile ni. Pomanjkanje delovne sile se izkazuje v vseh uradnih podatkih."

Zato so sprejeli Zakon o tujcih, ki bistveno olajšuje pridobivanje delovnih dovoljenj. "Zaradi tega, ker vemo, da je problem celotnega gospodarstva pomanjkanje delovne sile," je dodal premier.

V Sloveniji je ta čas ena najnižjih stopenj brezposelnosti v zgodovini, poroča Zavod za zaposlovanje RS. Kljub nekoliko višjemu številu novoprijavljenih brezposelnih se je maja brezposelnost celo še zmanjšala.

"Kljub gospodarski ohladitvi je v Sloveniji še vedno potreba po približno 25.000 delavcev," je za Žurnal24 pred časom povedal Brane Parazajda, direktor kadrovske agencije Prohuman Slovenija. Njegove napovedi za slovensko gospodarstvo so črne: "Ugašala se bodo zdrava podjetja in tudi najboljši delavci bodo izgubili delo, ali pa odšli v tujino. To je realna slika, s katero se mora Slovenija sprijazniti." 

Celoten intervju s Parazajdo lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • atamama 07:13 29.junij 2023.

    Izgleda, da novinarji delajo ''na izi''. Če bi malo pogledali okoli sebe in šli na Dolenjsko ali Prekmurje bi videli, da dejansko bazen delovne sile obstaja, ki pa ga noben delodajalec noče koristiti. Na žalost je pravilo, da delodajalec izbere, ...prikaži več delojemalec pa lahko odkloni. Ko se pogovarjamo o ''težko zaposljivih'' ljudeh pridemo do ljudi, starih 15 do 50, ki dobivajo socialno podporo a v delo jih nihče ne sili. Kje so tu CSD-ji, kje je tu pravna država?

  • rd2dmk2 06:13 29.junij 2023.

    no ja pri tem direktorju sigurno. naj se pa javi delavec, ki dela v zasebnemsektorju, ki se mu je letos 2x povišala plača- ozirimoa da je dobil pogodbo, kjer se mu poveča bruto osnovna plača.naj se javi. da vidimo delodajalca ...prikaži več in mu zaploskamo. artikli v štacuni gredo mesečno cene gor, plače pa.. dokler ne bo spet se znajdu in neumni in bedasti mesec in malo omenil povišanje minimalne plače. in potem vsi v bes in na drevo, da to ne gre. da nadaljujem v drugem delu...

  • Željko 22:17 28.junij 2023.

    Jao miki model se piše parazajda fak pa če tebi ni nerodno vsaj otrokom olajšaj zadevo