Slovenija
7329 ogledov

Vaše premoženje se bo stopilo, tako visoko inflacijo napoveduje Banka Slovenije

denar inflacija Profimedia
Banka Slovenije pričakuje, da bo letos skupna gospodarska rast še vedno visoka, v prihodnjih dveh letih pa se bo umirila. Inflacija bo visoka.

Banka Slovenije ocenjuje, da bo vojna v Ukrajini vplivala na umirjanje tekoče atkivnosti znotraj letošnjega leta. Kljub temu pričakujejo, da bo skupna gospodarska rast znašala 5,8 odstotka, kar naj bi bilo posledica "izrazitega statističnega učinka prenosa rasti iz preteklega leta". Namestnik direktorice analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Robert Zorko je dejal, da bo rast višja od povprečne v območju evra, kjer bo po napovedih znašala 2,8 odstotka.

Namestnica guvernerja Banke Slovenije Tina Žumer je dejala, da je gospodarska rast podprta predvsem s strani trošenja, investiranja in izvoza. Se pa vpliv vojne v Ukrajini po njenih besedah že odraža v nižji tekoči rasti in v zmernejši rasti v prihodnjem letu. V letu 2023 bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) po napovedih centralne banke znašala 2,4 odstotka, v letu 2024 pa 2,5 odstotka.

Trg dela bo pod vplivom razmeroma uigodnih razmer, vse večje pa postajajo težave delodajalcev pri pridobivanju delavcev. 

"Inflacija bo letos v povprečju znašala 9,0 %, k čemur v največji meri prispevajo visoke rasti cen energentov, a se vse bolj krepijo tudi prispevki drugih cenovnih skupin. V prihodnjih dveh letih se bo rast cen ob zmanjševanju prispevka cen energentov znižala na 4,5 % oziroma 2,3 %. Tveganja, ki spremljajo napoved, izhajajo predvsem iz nadaljnjega poteka ruske vojaške agresije v Ukrajini," napoveduje Banka Slovenije.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
  • Ender3 15:59 15.junij 2022.

    Bankirji in bančništvo bo brez težav še naprej lupilo komitente. Ponujajo dežnike, ko sije sonce in ti ga vzamejo, ko prične deževati. Karikirano, a jim dokazano deluje..

  • jakec1575 14:47 15.junij 2022.

    Gre za 2 fazo covid krize. Prvo damo denar ljudem, ki ga ne porabijo, zdaj ga dobimo nazaj z obrestmi od ljudi z umetno ustvarjeno krizo. Se 1x . Ukrajino boleto izvozila samo 25 do 30% manj zit, Energetske firme ...prikaži več kujejo 5x dobicke, kljub povisani nabavni ceni, podzemni rezervoarji pa so ze 55% polni danes. Do sepmtebra bojo 100%. Kar se ni zgodilo ze leta. Kdo koga natehuje ne vem, vem pa da bomo placali mi. covid 2.

  • jakec1575 14:43 15.junij 2022.

    popolnoma neeticno je, da se dobicki podvajajo ob ze tako visjih dobavnih cenah. to pomeni, da nekdo izkorisca stisko ljudi. vlada bomorala usmeriti podjetja energentov k streznitvi. drugace bojo insolvetni, ker se bo narod uprl in ne bo placal racunov.