Slovenija
29 ogledov

Banka Slovenije Savi odredila prodajo Gorenjske banke

Gorenjska banka Saša Despot
Banka Slovenije je Savi odredila, da mora v pol leta prodati delnice Gorenjske banke.

Banka Slovenije je Savi z odločbo odvzela dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža v Gorenjski banki in odredila odsvojitev delnic Gorenjske banke v roku 6 mesecev, so sporočili iz Save. 

Dodali so, da odločba ni pravnomočna in da bodo vložili zahtevo za sodno varstvo. 

Sava je sicer daleč največji lastnik Gorenjske banke, v lasti ima 44 odstotkov delnic, ki prinašajo 48,8 odstotka glasovalnih pravic

Najbrž so pogrnili pri finančni trdnosti

Banka Slovenije mora vsakemu, ki želi postati najmanj desetodstotni lastnik banke, dati dovoljenje. Če bi lastništvo že manjšega deleža omogočalo izvajanje pomembnega vpliva na upravljanje banke, pa je že manjši delež lahko določen kot kvalificiran delež, za katerega je potrebno dovoljenje. Banka Slovenije je zdaj preklicala to dovoljenje, ki ga je Sava imela. 

Ali je nekdo primeren za lastnika kvalificiranega deleža centralna banka med drugim presoja na podlagi teh zakonskih meril: ugleda podjetja, ugleda in izkušenj oseb, ki bodo imele možnost upravljati banko ali drugače vplivati na poslovanje banke in finančne trdnosti podjetja, ki je bila najbrž ključna za to, da je Sava dovoljenje izgubila, saj je v prisilni poravnavi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.