Slovenija
38 ogledov

Banka Slovenije: Še slabše bo

Banka Slovenije Reuters
Negativne napovedi Banke Slovenije (BS): gospodarska napoved za letos in prihodnje leto še slabša.

Po napovedih BS naj bi se letos obseg bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za 2,6 odstotka, prihodnje leto pa za 0,7 odstotka. Rast naj bi država vnovič dosegla leta 2015, in sicer 1,4-odstotno.

Umar še bolj pesimističen

Banka Slovenije je s tem sledila Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj, vendar so njene napovedi še nekoliko bolj pesimistične. Umar namreč za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP, za prihodnje leto pa 0,8-odstotno.

Aprila kazalo bolje

Še aprila je Banka Slovenije za letos napovedovala krčenje BDP za 1,9 odstotka, za prihodnje leto pa celo 0,5-odstotno rast.

Za leto 2015 je osrednja finančna ustanova bolj optimistična kot Umar. Sloveniji namreč napoveduje 1,4-odstotno rast, medtem ko urad pričakuje rast zgolj v višini 0,4 odstotka.

Eni redkih z recesijo

"Slovenija je ena redkih držav, ki bo imela prihodnje leto recesijo. Raven gospodarske aktivnosti v letu 2015 bo za okoli 10 odstotkov nižja kot pred krizo," je na današnji novinarski konferenci dejal namestnik direktorja analitsko raziskovalnega centra Aleš Delakorda.

Banka Slovenije sicer podpira ukrepe pri fiskalni konsolidaciji in predlagane ukrepe v okviru proračunov za prihodnji dve leti. "Proračun v najmanjši možni meri spodbuja dodatno krčenje, hkrati pa najmanj negativno vpliva na izvozni sektor," je izpostavil.

Ob tem pa poudarjajo nujnost postavitve stabilizacije fiskalnega okvirja, pri čemer morajo ukrepi na trgu dela preprečiti vztrajanje visoke, zlasti strukturne brezposelnosti. Treba je zagotoviti tudi močno in učinkovito delovanje pravne države s preprečevanjem korupcije in sive ekonomije, je ocene Banke Slovenije povzel Delakorda.

Komentarjev 12
  • mph 09:17 09.oktober 2013.

    V mladosti meni nič, se pa je na žalost zgodil Janša Sloveniji. To je ves problem. Da pa je gnil, zahrbten, pokvarjen, ... pa so vedeli že vsi tisti, ki so ga poznali pred afero JBTZ. Ampak janšisti imate čisto ...prikaži več skurjene možgane, da si ne delam utvare, da vam je možno pomagat. Škoda, ker je žrtev tega virusnega obolenja naša skupna država.

  • brencl 15:35 08.oktober 2013.

    Saj ni čudno, ko pa Stepišnik samo pozira, frazira in naklada, da zakrije svojo nesposobnost!

  • Ferluci 15:24 08.oktober 2013.

    mph, daj iskreno povej, kaj se ti je v mladosti tako hudega zgodilo?