Slovenija
24 ogledov

Bankama odvzete pravice v Laškem

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Pivovarna Laško. NLB in Banka Celje sta ostali brez glasovalnih pravic pri zaplenjenih delnicah pivovarne.

Pivovarna Laško je namreč danes prejela odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), s katero je ta ugotovila usklajeno delovanje Nove Ljubljanske banke in Banke Celje, ko sta zasegli 26,40 odstotka delnic pivovarne.

S tem sta namreč presegli prevzemni prag, zato jima je ATVP odvzel glasovalne pravice vse dokler "skupaj ali ena izmed njiju v imenu in za račun obeh ne podata prevzemne ponudbe ali odtujita delnic laške pivovarne oziroma zmanjšata deleže tako, da prevzemnega praga skupaj ne bosta več presegali."

NLB in Banka Celje sta namreč lastniško povezani – Banka Celje je v skoraj 49-odstotni lasti NLB.

Druge banke oprane
ATVP je na drugi strani ustavila postopek ugotavljanja doseganja prevzemnega praga oziroma prepovedi uresničevanja glasovalnih pravic zoper Abanko Vipa, Gorenjsko banko, Banko Koper, Probanko in Novo kreditno banko Maribor, so v sporočilu še zapisali v Pivovarni Laško.

ATVP je postopek proti bankam začela zaradi suma usklajenega delovanja v primeru zasega delnic Pivovarne Laško in Mercatorja Infond Holdingu. O sumih kršitve prevzemne zakonodaje v primeru Mercatorja naj ATVP po pisanju Dnevnika še ne bi dokončno odločila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.