Slovenija
18 ogledov

Banke dražijo svoje storitve

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da bodo večino potrošnikov v prvih mesecih letošnjega leta neprijetno presenetile podražitve bančnega poslovanja. Za prvih pet mesecev letošnjega leta so ugotovili, da je 14 od 18 bank že dražilo svoje storitve ali pa podražitve napovedujejo.

Pri ZPS so preverili, kako bodo te podražitve vplivale na letne stroške poslovanja tipičnega potrošnika z bančnim računom, ki posluje s spletno banko ali na bančnem okencu. Ta na bančnem računu vsak mesec opravi šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom, eno plačilo z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom, poleg tega pa trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom.

"Ta 'košarica storitev' bo v povprečju dražja za 9,2 odstotka. Tako kar deset bank s podražitvami presega 6,5-odstotno višino davka na finančne storitve, ki ga bodo banke po pričakovanjih prevalile na potrošnike. Najvišje podražitve bodo tipičnega potrošnika doletele pri Raiffeisen banki, Poštni banki in Banki Celje, v absolutnih zneskih pa te lahko znašajo tudi 20 evrov na letni ravni," so zapisali.

Opozorili so, da so razlike med stroški poslovanja že danes zelo velike, s podražitvami pa bodo še večje. "Največji možni prihranki bodo tako znašali do 62,66 evra pri poslovanju s spletno banko in do 168,14 evra pri poslovanju na bančnem okencu. Zamenjava poslovanja k ugodnejši banki se tako zaradi podražitev še bolj splača," pravijo v ZPS.

Stroške poslovanja z bančnim računom lahko potrošniki izračunajo tudi s pomočjo spletnega primerjalnika, ki je dostopen na spletni strani www.zps.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.