Slovenija
28 ogledov

Banke izboljšujejo ponudbo kreditov

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Deset bank izboljšalo ponudbo kratkoročnih kreditov, osem bank pa tudi ponudbo dolgoročnih kreditov.

Banke so izboljšale ponudbo potrošniških kreditov, ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Tako je na primer kredit v znesku 3.000 evrov z nespremenljivo obrestno mero, ki ga odplačate v enem letu, zdaj ugodnejši kar pri desetih bankah. Najbolj ugodnega boste glede na na bančnih spletnih straneh objavljene podatke našli pri Deželni banki Slovenije, Delavski hranilnici in Gorenjski banki.

Ugodnejši tudi dolgoročni krediti

Osem bank je pocenilo tudi dolgoročne kredite. V primerjavi s ponudbo novembra lani se je kredit v znesku 7.000 evrov, ki ga odplačujete štiri leta, pocenil za dobro polovico odstotne točke. To pomeni, da prihranek med najboljšo in najslabšo ponudbo znaša skoraj 400 evrov, pri čemer so najboljše ponudbe objavile Delavska hranilnica, NLB in SKB banka.

Še ugodnejši so v tem trenutku krediti s spremenljivo obrestno mero, kjer pa se kreditni obrok lahko poviša v primeru, da bo v času odplačevanja kredita narasla referenčna obrestna mera Euribor.

Glede na to, da se nahajamo v obdobju izredno nizkih tržnih obrestnih mer, pa so krediti pri naših bankah nerazumljivo dragi, še posebej glede na to, da so banke v preteklih letih drastično znižale obrestne mere varčevanj, ugotavljajo na ZPS. Če je povprečna EOM enoletnega potrošniškega kredita v času visokih tržnih obrestnih mer marca 2008 znašala le dober odstotek več kot danes, je bila povprečna obrestna mera za depozite do enega leta takrat za dobre 3 odstotke višja kot danes. To pomeni, da potrošniki bankam danes plačujejo kar za polovico višjo maržo kot pred začetkom finančne krize.

Tako kot pri drugih bančnih produktih velja enako tudi za kredite: bolj pošteno ponudbo si lahko obetamo le, če bomo banke med seboj primerjali in v primeru možnih prihrankov odšli drugam. Če potrebujemo kredit in zanj ne želimo plačati preveč, se vsekakor splača razmisliti o zamenjavi banke.    

Preberite še članek o najnižjih obrestih pri stanovanjskih kreditih doslej. 

Komentarjev 1
  • dragec 08:51 04.april 2015.

    Ja,...ja... izboljšujejo????