Slovenija
57 ogledov

Banki gresta v likvidacijo

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Dve banki bosta nadzorovano ustavili poslovanje. Strošek likvidacije bodo krili lastniki in država.

Minister za finance Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec sta potrdila, da gresta Factor banka in Probanka v likvidacijo. Za ta ukrep so se med drugim odločili zaradi nezagotavljanja finančne ustreznosti in šibka likvidnost bank.

Gre za "prvi korak k krepitvi bančnega sistema v Sloveniji".  Likvidacija je po besedah Jazbeca izredni ukrep, druge banke so kapitalsko ustrezne in stabilne.

Kot vsak drug ponedeljek

Že v ponedeljek bosta banki dobili izredni upravi. Po besedah Jazbeca bodo upravi sestavljali tujci, ki imajo izkušnje na tem področju, izbrali pa so jih na Banki Slovenije.

Predsednik izrednih upraviteljev v Probanki bo Imre Balogh, člana pa Igo Gruden in Marko Novak. V Factor banki pa bo predsednik uprave Klaus Schuster, člana Matevž Slapničar in Vitomir Krašovec. Pooblastila in pristojnosti članov dosedanjih uprav za vodenje poslov in zastopanje pa so z imenovanjem novih prenehale.

"Banki bosta čisto normalno funkcionirali," je poudaril minister Čufer. Banki bosta tako naprej opravljali tekoče posle in zagotavljali izplačevanje vlog, ne bosta pa sklepali novih poslov.

Upravi morata  v roku 45 dni morata pripraviti otvoritvene bilance, nato bodo lahko govorili o nadaljnjih korakih, prenos vlog varčevalcev drugam je zelo možen, je povedal Jazbec.

Varčevalcev nima kaj skrbeti

Zagotovila sta, da varčevalcev bank nima kaj skrbeti. "Vsi varčevalci bodo v celoti poplačani," je dejal Jazbec. Vlada je namreč dala potrebno poroštvo – za Probanko ta znaša 490 milijonov, za Factor banko pa 540 milijonov evrov. Tako bo zagotovljena likvidnost in normalno izpolnjevanje obveznosti obeh bank do navadnih upnikov.

Tako fizični kot pravni komitenti obeh bank bodo poplačani, njihovi depoziti so varni ne glede na višino. Stranke bodo še naprej lahko nemoteno poslovale z bančnimi karticami, opravljale plačilni promet in ostale bančne storitve – banki bosta namreč delovali še vse do zaključka vseh poslov z navadnimi upniki.

Kreditne pogodbe ostajajo v veljavi, kreditojemalci morajo svoj kredit odplačevati kot do zdaj, ni pa jim treba predčasno odplačati kredita.

 
Komentarjev 4
  • privat 20:25 14.september 2013.

    nikoli tega procesa razpadanja tako ne boste rešili!! Kdo je nas vprašal ..ali smo pripravljeni živeti v bedi zato ker so visoki ljudje kradli??? in izmislili so ime TAJKUNI ,da naša podzavest ne ravna z testaronsko značilnostjo...testaron se dviguje danes ...prikaži več že pri ženskah...in posledice prihajajo!

  • Šemefuky 23:26 06.september 2013.

    Druge banke so pa OK a ne prasci?

  • lavanda10 19:41 06.september 2013.

    Kaj pa NLB,NKBM....,Kdo bo vrnil kredite ? Mogoče Hilda,Janković,Kordež,Zidar,Šrot,Bavčar in..................................še in še barab,ki so spravileSlovenijo tam kjer je zdaj,žalostno !