Slovenija
272 ogledov

Bankirjem sumljivi evri

Jašovič v poslovalnici NLB Saša Despot
Gotovina. Bralca so, ko je plačeval položnice, v banki vprašali, od kod mu gotovina. Različna praksa. Espe v NLB z gotovino sploh ne more plačati, lahko pa to menda stori na pošti.

Našemu bralcu, sicer samostojnemu podjetniku, se je na okencu NLB zgodilo, da ga je bančna uslužbenka ob plačilu položnic zasliševala, od kod mu gotovina, in ga spraševala, ali lahko dokaže njen izvor.

Bralec je pred tem na bankomatu dvignil okoli štiri tisoč evrov in s tem denarjem odšel v banko poravnat račune za material za dejavnost, ki jo opravlja prek espeja. Na okencu je uslužbenka, preden je lahko z gotovino plačal račune, resničnost njegovih navedb preverila z vpogledom na njegovo poslovno kartico. Bralec je dejal, da njegova izkušnja ni osamljen primer.

Da banke "po novem poizvedujejo o izvoru gotovine", posebno kadar jih obiščejo samostojni podjetniki, je našemu bralcu potrdil prijatelj, prav tako samostojni podjetnik, ki je imel enako izkušnjo. Od uslužbenk na banki je izvedel, da je to "nova praksa, da v primeru gotovine ne bi šlo kaj mimo banke in davčne uprave".

"Ni novih navodil"

Pri NLB so nam na vrsto vprašanj, med drugim na to, ali morajo po novem tisti, ki bi pri njih z gotovino plačali recimo za pet tisoč evrov računov, s sabo prinesti tudi dokazila o izvoru denarja, in od kdaj to velja, ali so se ta navodila spreminjala na željo davčne uprave, finančnega ministrstva ali urada za preprečevanje pranja denarja ter kje imajo za to podlage v zakonodaji, najprej odgovorili, da je "vprašanje zelo splošno". Nato so dodali, da se "v zadnjem času glede dokazil o izvoru denarja ni kaj bistveno spremenilo. Na splošno dokazil o izvoru denarja v NLB ne zahtevamo, razen v izjemnih primerih."

Ko pa smo vztrajali, ali nam lahko jasno povedo, ali je pri banki račune torej mogoče plačevati tudi z gotovino, so zatrdili, da "NLB dokazil o izvoru denarja na splošno ne zahteva. Komitentu, ki bi se mu to zgodilo, svetujemo, naj poda reklamacijski zahtevek".

Poročajo o 15 tisoč evrih

Da banke z urada za preprečevanje pranja denarja niso dobile novih navodil za izvajanje zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki bi se nanašala na obveznost ugotavljanja izvora sredstev ob plačilu z gotovino, pravijo tudi na finančnem ministrstvu. So pa banke po zakonu seveda zavezane k samodejnemu poročanju o vseh gotovinskih plačilih in pologih na račune, ki presegajo 15 tisoč evrov.

Na eni izmed poslovalnic NLB, kamor smo, da bi razvozlali, kaj se dogaja, poklicali, kot da smo samostojni podjetnik, so nam razložili, da so samostojni podjetniki pri njih pojmovani kot pravne (in ne kot fizične) osebe. To pomeni, da lahko račune, ki jih poravnavajo za svoj espe, plačujejo izključno s poslovno kartico.

Vsi podjetniki, ki s strankami še lahko poslujejo z gotovino, morajo ta denar torej najprej položiti na račun, nato pa s tega poravnati položnice.

Komentarjev 11
  • anja.scuka 12:17 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • erikkk 12:10 08.junij 2012.

    Ja to je pa že res vrh ledene gore...Ma le kaj si ta naša država gre... Pjunem fris vsakemu ki bo od mene zahteval neko dokazilo. Za moj denar se pa nima kdo kaj brigat čigav je jih ...prikaži več absolutno ne briga.

  • Boco 10:46 08.junij 2012.

    Podpis. Sploh nisem takoj skapiral besede "espe"