Slovenija
28 ogledov

Bankirji se gredo še smučarijo

tzstajerska13.03.2008...pohorje...zimska...univerzijada...maribor...foto:barbara Barbara Leskovar
Pohorje. 7,5 milijona dolga v lastniški delež.

S pretvorbo dolgov je NKBM postala 75-odsotna lastnica Športnega centra (ŠC) Pohorje in ga tako rešila pred stečajem.

"Razplet zgodbe pomeni, da bo letošnja sezona takšna, kot smo si jo vsi želeli," napoveduje direktor podjetja Srečko Vilar. "Terenske priprave so stekle, sledi prodaja vozovnic, cene za zdaj ostajajo nespremenjene," pravi.

ŠC Pohorje je v prisilni poravnavi: kreditov do bank niso bili več sposobni odplačevati in edina mogoča rešitev pred stečajem je bila konverzija terjatev v lastniške deleže. To je v torek zvečer prva storila Nova KBM in s 7,5-milijonsko konverzijo postala 75-odstotna lastnica. NLB naj bi v delež pretvorila 2,5 milijona evrov dolgov.

Preostali del desetmilijonske pretvorbe naj bi izvedla NLB, kjer pa na naša vprašanja niso odgovorili.

Brez dodatnih vložkov

Po zaključku sanacije bodo bodisi poiskali strateškega partnerja, podjetje prodali ali pa z racionalizacijo in reorganizacijo zagotoviti pozitivno poslovanje. "Opcij je več. Obstaja tudi možnost, da bi se družba delila na dve diviziji – na hotelsko-gostinski in žičničarski del," še pravi Vilar. Tu bosta glavno besedo imeli banki. "V Novi KBM menimo, da ima dejavnost ŠC Pohorje dober potencial," pravijo pri banki in dodajajo, da pričakujejo, da bo družba v prihodnje storila vse potrebno za stabilizacijo financ in razvoj brez dodatnega vložka banke.

Kot je znano, prevoze z gondolo na Pohorje sofinancira občina, letno nadomestilo pa ne sme presegati 470 tisoč evrov. Letos so podjetju plačali že tri obroke po 117.500 evrov, do konca leta načrtujejo še plačilo četrtega dela.

Komentarjev 3
  • mirko 14:15 17.oktober 2013.

    Bivša komunistična garda in njihovi nasledniki, ki imajo v rokah oblast v tej državi, izvajajo NACIONALIZACIJO-podržavljenje. Vsi gospodarski subjekti, ki propadejo, se lastništvo prenese na državne banke, katere se pa napajajo iz davkoplačevalskega denarja. Sedaj se bo to podržavljenje še ...prikaži več razširilo na osebno lastnino nepremičnin, saj vlada tistim, ki ne bodo zmogli plačat novega davka na nepremičnino, omogoča hipotečni dolg, ki pa po določeni dobi neplačila davka, nepremičnino zaplenijo, oziroma jo podržavijo. Vse to je ok., tako se dela tudi na zahodu, vendar s to razliko, da država potem to nepremičnino ali firmo, čimprej proda na trgu privatnemu kapitalu. Pri nas pa ne, ampak ostane kar v lasti države in stroške za izgube, vzdrževanje, pokrivajo kar davkoplačevalci. Kam to pelje bomo ugotovili v letu ali dveh. Bankrot države in popolni zlom gospodarstva !

  • Lavdan 08:35 17.oktober 2013.

    Država oziroma mi jo bomo dokapitalizirali.

  • dragec 08:11 17.oktober 2013.

    In kako bo banka razvijala zimski turizem?????