Slovenija
361 ogledov

"Barantati se ne da!"

Za gradnjo nestanovanjskih kmetijskih stavb se v Občini Lenart plača komunalni p Žurnal24 main
Komunalni prispevek. Po občinah še vedno ni poenoten, odvisen od lokacije in prejšnjih vlaganj.

Pesnica, Kungota, Lenart. “Občina Pesnica je ena od najdražjih občin glede komunalnega prispevka, ne ponuja pa nobene infrastrukture,” se nam je oglasila bralka, ki ne želi biti imenovana.

Komunalni prispevek je odvisen od več dejavnikov, plača se samo za tisto infrastrukturo, na katero se ima občan možnost priključiti in jo uporabljati,” pojasnjuje Vilko Fartely z Občine Pesnica.

Za primerjavo smo preverili ceno komunalnega prispevka v sosednjih občinah Kungota in Lenart. Po izračunih je Občina Lenart celo za odtenek dražja od Pesnice. “Višina komunalnega prispevka je odvisna od lokacije parcele, za enak primer bi v odprtem prostoru občine, kjer ni kanalizacije, odšteli nekaj več kot tri tisoč evrov,” je dejala Vera Damjan Bele, direktorica lenarške občinske uprave.

Primerjava
Komunalni prispevek.
Občina Pesnica. 5.500 evrov.
Občina Kungota. 4.000 evrov.
Občina Lenart. 5.700 evrov.

*Približne izračune so nam podali na občinah; za primer je vzeta stanovanjska hiša s 150 kvadratnimi metri neto tlorisne površine in velikostjo gradbene parcele 600 kvadratnih metrov na območju z vso komunalno opremo.

Županovih popustov ni
Župan Janez Kramberger morebitne tako imenovane županove popuste zanika. “Tega ni, obstajajo pa določene oprostitve, ki jih je sprejel občinski svet. Upoštevajo se tudi prejšnja vlaganja. Tako se vsem tistim, ki so bili pred tem priključeni na vaški vodovod, ob priključku na javno omrežje recimo obračuna samo polovični prispevek,” je odgovoril.

Da se o komunalnem prispevku ne da barantati, so zatrdili tudi v Kungoti in Pesnici. Povedali so, da odlok ne dopušča pogajanj, postopek vodi občinska uprava in ne župan. “Res pa je, da zakon o prostorskem načrtovanju dopušča, da se lahko komunalni prispevek poravna v naravi, to pomeni plačilo komunalnega prispevka z izgradnjo javne komunalne opreme. V tem primeru se sklene pogodba o komunalnem opremljanju,” je razložil Igor Stropnik, župan Občine Kungota. Stropnik meni, da komunalni prispevek ni predrag, saj se v njem obračuna približno polovica dejanskih stroškov komunalne opreme. “To so namenska proračunska sredstva, ki se uporabljajo izključno za gradnjo nove opreme,” je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.