Slovenija
387 ogledov

"Baričevič z motnjo"

"Če se bo ugotovilo, da so bili Baričevičevi psi spolno zlorabljeni, je bila dia Žurnal24 main
Strokovna ocena. Dr. Slavko Ziherl, klinični psihiater, je bil povezan s primerom Baričevič.

Ziherl je najbolj poklican strokovnjak za psihopatološke pojave ali za forenzično psihiatrijo pri nas. Osebno ni poznal Saše Baričeviča, je pa poznal Zoro Roter, njegovo pokojno partnerico.

Lahko potrdite ali zanikate govorice, da naj bi se pokojna Baričevičeva partnerica Zora Roter zdravila v psihiatrični bolnišnici v Ljubljani in v njej celo naredila samomor?
Ne morem tega potrditi, saj o tem nič ne vem.

Kaj pa veste?
Roterjeva je bila v nekem kazenskem postopku in sodišču je predložila mnenje svojega zdravnika, da ne more sodelovati na glavni obravnavi. Sodišče je imenovalo izvedenca, ki je ugotovil, da je to res, po pol leta pa je sodišče znova razsojalo in pozvalo še mene.

Koliko je v Sloveniji sodomije oziroma zoofilije?
Ta pojav je poznan v vseh družbah. Pri spolnih odnosih človeka z živalmi gre za hudo motnjo spolne preference, ki je redek pojav. Pred leti je bila na Primorskem podana ovadba zaradi nasilja nad ovcami. Ker storilca niso odkrili in ker ni šlo za znanega človeka, primer medijsko ni bil odmeven.

Koliko takih ljudi se zdravi pri nas?
Ljudje s takimi motnjami pri nas ne iščejo pomoči.

Zakaj ne?
Pogoj za uspešno zdravljenje oziroma terapijo je motiviranost pacienta, torej želja po spremembi. Če bi bilo tako, bi bilo zdravljenje verjetno uspešno.

Javnost je razdeljena: od brezbrižnega odnosa, kaj se je dogajalo med štirimi stenami, do hudih obsodb?
Vsaka spolnost je normalna, ko gre za dogovor med dvema odraslima človekoma. V primeru Baričeviča, če je do zoofilije res prišlo, dogovora ni bilo. Človekova aktivna ali pasivna vloga pri spolnem odnosu z živaljo je nasilje.

Bi morali spremeniti zakon?
To je vprašanje za koga drugega, v obeh primerih pa gre za nasilje. Poglejte: Velika Britanija, ki je razvita država, je imela še pred časom v veljavi zakon, da je homoseksualni odnos kazniv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.