Slovenija
37 ogledov

Baričeviča je nekdo obveščal

Rotner je tudi mednarodni kinološki sodnik. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Pri vračanju Baričevičevih psov štiri koruptivna dejanja. Direktorica Vursa zanikala sodelovanje pri usmrtitvi psov. Kinološka sodnika ob licenco.

Komisija za preprečevanje korupcije je tako v povezavi z afero bulmastifi ugotovila štiri vrste protikorupcijskih dejanj, policiji so v obravnavo zaradi teh štirih dejanj predali sedem ljudi. Štirje so z ministrstva za kmetijstvo, trije pa niso uradne osebe.

Direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič zavrača, da bi sama oziroma kdorkoli od njenih sodelavcev sodeloval pri odlogu usmrtitve psov v primeru Baričevič. Prav nasprotno, na Vursu so po njenih trditvah ves čas vztrajali in naredili vse za usmrtitev psov, ter bili proti temu, da se jih vrne nazaj lastniku.

Ugotovili so, da je nekdo lastnika psov, Sašo Baričeviča, predčasno obveščal. Baričevič je prav tako predčasno dobival odločbe in se nanje odzival, še preden so bile uradno izročene. Ali je bila ta oseba, ki je obveščala Baričeviča, s kmetijskega ministrstva ali z Vursa, se ne ve.

Pri Kosovi komisiji so prepričani, da do takšnega vračila psov ne bi prišlo v nobenem drugem primeru.

V povezavi z afero bulmastifi ima protikorupcijska komisija še eno prijavo, ki se nanaša na pregled ostankov psov. Zato so fakulteto za veterino že zaprosili za obdukcijsko poročilo.

Koruptivno ocenjevanje psov

''Ravnanje mednarodnih kinoloških sodnikov, ki psa ocenijo v nasprotju z določili statuta in pravilnika in mu pri tem dodelijo vzrejno dovoljenje ter ga ocenijo v nasprotju z njegovim dejanskim stanjem, lastnik psa pa te dokumente uporablja v pravnih postopkih, ustreza definiciji korupcije,''
je protikorupcijska komisija zapisala v svojem poročilu.

Ostala brez sodniške licence
Disciplinska komisija Kinološke zveze Slovenije je Rajku Rotnerju in Alenki Černe odvzela sodniško licenco, smo izvedeli neuradno. Na zvezi na naše vprašanje niso hoteli odgovoriti. Vzrok za odvzem so vzrejni dokumenti Baričevičevega psa Atosa. Leta 2006 sta Černetova in Rotner v zavetišču Gmajnice opravila izredni vzrejni pregled Atlasa in mu podelila vzrejno dovolilnico, čeprav s psom ni bilo vse v redu.

Opisu ustreza ravnanje Rajka Rotnerja, ki je pomagal vrniti bulmastife, ki so v februarskem napadu do smrti ogrizli lastnika Sašo Baričeviča.

Kot smo že pisali, je Rotner (poleg Alenke Černe) pomagal do vzrejnega dovoljenja za Atlasa, enega izmed treh bulmastifov. S tem vzrejnim dovoljenjem je Miro Senica veliko lažje dosegel vrnitev psov Baričeviču.

Rotner je tudi leta 2006 ocenil, da so bulmastifi varni za mimoidoče, čeprav so pred tem že napadli Stanislava Megliča.

Poplava korupcije

Kot koruptivno je Kosova komisija ocenila ravnanje še v treh točkah v povezavi z afero bulmastifi. Definiciji korupcije tako ustreza ''ravnanje uradnih oseb ministrstva in organa v sestavi istega ministrstva, ki zadržijo izvršitev odločbe in s tem omogočijo korist stranki v postopku", "ravnanje uradne osebe ministrstva, ki iz upravnega postopka ne izloči vseh oseb, ki kažejo znake pristranskosti ter tako ustvari pogoje za pristransko odločanje in s tem eni stranki omogoči korist'' ter ''ravnanje uradne osebe ministrstva, ki stranki predčasno vroči odločbo ter ravnanje organizacijske enote javnega zavoda, ki izvrši odločbo pred njeno izvršljivostjo ter stranki na ta način omogoči predčasno izvajanje vseh pravic''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.