Slovenija
25 ogledov

"Baričevičeve pse ustrelili nezakonito"

(Foto: A. K.) Žurnal24 main
Društvo za osvoboditev živali tožilcem poslalo predlog za preiskavo okoliščin glede usmrtitve bulmastifov pokojnega Saše Baričeviča. Zakon o zaščiti živali, pravijo, nujno potrebuje izboljšave.

V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani že poslali predlog za preiskavo okoliščin glede usmrtitve treh bulmastifov, psov pokojnega zdravnika Saše Baričeviča, ki so pred leti ogrizli Stanislava Megliča, lani pa do smrti zgrizli svojega lastnika.

Bulmastifov ne bi smeli ustreliti
Spomnimo, enega psa so policisti takoj usmrtili oziroma ustrelili na kraju dogodka, druga dva po tem, ko sta se zatekla v lopo na dvorišču.

"Po našem mnenju bi morala biti psa omamljena, kolikor je nam znano iz zapisnikov in javnosti, pa so ju ustrelili. To je nezakonito, v okviru zakona bi morali speljati tudi postopek, ki je predviden v primeru usmrtitve živali. Nevarnega psa, ki je nekoga ubil, morajo testirati na steklino, ga imeti v izolatoriju, šele nato ga lahko usmrtijo. Tožilstvu predlagamo, naj zadevo razišče in primerno ukrepa," je za zurnal24.si pojasnil Vlado Began, varuh pravic živali pri Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice.

Nevarnim psom nagobčnike, ne pa usmrtitev
V društvu pozivajo tudi k spremembi 26. člena zakona o zaščiti živali, da je treba nevarne pse, ki so z ugrizom povzročili smrt ali bili pri tem soudeleženi oziroma so z ugrizom hudo telesno poškodovali človeka, usmrtiti. Po mnenju društva je to v nasprotju z ustavo in zakonom.

"Bistveno namreč je, da je ugriz nevarnega psa mogoče preprečiti drugače, in ne le z usmrtitvijo. Zakon o zaščiti živali denimo govori o tem, da morajo biti nevarni psi na povodcu oziroma morajo imeti nagobčnik. Vedno je za dosego nekega cilja treba poseči po blažjih sredstvih, in to je zagotovo ena od rešitev, torej da se od lastnikov zahteva, da nevarni psi nosijo nagobčnik. Na tak način bi lahko preprečili vsak ugriz psa," je še dejal Began in dodal, da so predlog že poslali na vlado.

Zakon o zaščiti živali po Beganovem mnenju nujno potrebuje tudi druge izboljšave, je še dejal. Bistvo pripomb društva se nanaša na spremembo odnosa do živali, priznanja njihove osebnosti, dostojanstva, pravice do življenja, tudi posledic usmrtitve za prehrano ljudi.

"Na živali je treba gledati kot na osebnost in izhajati iz njihovih interesov. Mnoga ravnanja do živali so po našem mnenju nepotrebna, na primer cirkusi, živalski vrtovi, razstave ... gre za stvari, ki so za živali zelo mučne, za življenje ljudi pa ne nujno potrebne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.