Slovenija
63 ogledov

Baričevičevi dolgovi in zapuščina

(Foto: Saša Despot) Saša Despot
Zaključena zadnja zapuščinska razprava o pokojnem Sašu Baričeviču. Staršem zapustil dober milijon evrov zapuščine in še skoraj toliko dolgov. Ponovna razprava o Megličevi odškodnini?

''Zapuščinska razprava je bila danes zaključena, dediči so znani, to sta starša pokojnega Baričeviča. Vrednost zapuščine je okoli 1.200.000 evrov, terjatev pa za okoli 1.100.000 evrov,'' je po današnji zaključeni zapuščinski obravnavi za zurnal24.si povedal odvetnik Franci Matoz.

Višina vrednosti zapuščine tako zadošča za poplačilo vseh osmih upnikov, ki so priglasili svoje terjatve, in za odškodnino Stanislavu Megliču, ki so ga Baričevičevi psi 15. marca 2006 hudo ranili. Za nepremoženjsko škodo zahteva 112.669 evrov, dobrih 40 tisoč evrov za premoženjsko škodo in 462,59 evra mesečne rente.

Sodišče bi sicer z vmesno sodbo, ki jo je okrožna sodnica Mojca Lobnik napovedala že septembra, lahko odločilo, ali je Meglič upravičen do odškodnine in o njeni višini odločalo naknadno. A se to v petih mesecih ni zgodilo, saj uradno dediči še niso bili znani, Matoz pa bo zato pozval k ponovni glavni obravnavi v tej zadevi.

''Še danes bom na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil predlog, da sodišče ponovno odpre glavno obravnavo v zadevi s sojenjem o višini odškodnine, da bi v najkrajšem možnem času prišlo do sodbe, kjer bo določena višina odškodnine Megliču in bo tudi lahko poplačan,'' je še pojasnil Matoz.

Dolžan bankam in podjetjem?
Kot smo že poročali, naj bi bil Baričevič pri bankah in nekaterih podjetjih zadolžen za skoraj 700 tisoč evrov zaradi neodplačanih posojil in opravljenih del na njegovem posestvu na Javorju.

Cenilci pa so izračunali, da je njegov delež v Barsosu vreden okoli 780 tisoč evrov,  njegovo posestvo na Javorju in hiša pa okoli 700 tisočakov.

Afera Bulmastifi je v zadnjih letih zelo razburkala slovensko politično javnost. Vse skupaj se je začelo z napadom na Megliča. Policisti so takrat enega psa usmrtili, ostale tri pa odpeljali v zavetišče.

Leta 2008 je upravno sodišče razveljavilo odločbo o usmrtitvi nevarnih psov in jih vrnilo Baričeviču. Lanskega februarja so isti psi do smrti raztrgali Baričeviča.

Sodišče je zavrnilo vlado
Kot smo poročali v sredo, je po naših neuradnih podatkih upravno sodišče v zadevi Bulmastifi zavrnilo vladno pobudo za nadzor sodnika Boštjana Zalarja, sicer brata pravosodnega ministra Aleša Zalarja.

Sodni svet naj bi celo ocenil, da bi upoštevanje vladne pobude pomenilo vmešavanje izvršilne veje oblasti v sodno.

Sodnik Zalar je kot poročevalec sodeloval v dveh postopkih, s katerima so odpravili odločbo veterinarskega inšpektorja o usmrtitvi treh bulmastifov pokojnega zdravnika Saše Baričeviča in sodbo menda oprli na neveljaven zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.