Slovenija
48 ogledov

Barina hiša ni v ponos

Hiša Bare Juričine je prekrita z neugledno ponjavo, ki naj bi vsaj delno zadržal Žurnal24 main
Znamenita hiša propada, glede obnove nič dorečenega.

Metličanom ni vseeno, kaj se dogaja z njihovo stavbno kulturno dediščino, na kar nakazuje vprašanje Vladimire Škof, občinske svetnice, kako je s hišo Bare Juričine na Frelihovi ulici. Kot so ji odgovorili z občinske uprave, so naročili izdelavo informativnega predračuna za prenovo objekta, ki bo osnova za kandidiranje na razpisih.

Med najlepšimi
Po Ivanu Sedeju. Hišo Bare Juričine je Ivan Sedej leta 1989 popisal v knjigi Sto najlepših kmečkih hiš na Slovenskem. “Je pravi anahronizem in zadnje pričevanje o hišah, ki so se zgnetle v bližini nekoč utrjenega mesta,” piše Sedej. Na fotografiji pred 20 leti je videti popolnoma ohranjena, kot bi še takrat v njej živela skrbna Barica.

Na razpis skupaj s Hrvaško
Renata Brunskole, županja Občine Metlika, je povedala, da si že ves mandat prizadeva pridobiti denar za obnovo omenjene hiše. “Trenutno se s hrvaškimi občinami dogovarjamo, da bi kandidirali na razpisu iz strukturnih skladov Evropske unije, operativni program IPA Slovenija-Hrvaška, za kar imamo čas do junija. Za ta razpis moramo poleg naše hiše vključiti eno podobno v eni od hrvaških občin,” je pojasnila Brunskoletova.

Za obnovo te hiše bi, kot je dejala, potrebovali najmanj sto tisoč evrov. V prvi fazi naj bi obnovili streho, v drugi temelje in škarpe ter zamenjali strop in lesene brune oziroma tramove, v tretji pa bi obnovili okna, vrata in omet.

Prej muzej, zdaj občina
Leta 1968 je hišo od zadnje lastnice Olge Eržen kupil Belokranjski muzej, navaja Andreja Brancelj Bednaršek, direktorica Belokranjskega muzeja. Leta 2000 je po novem zakonu njena lastnica postala Občina Metlika. Muzej je hišo vrsto let reševal, a denarja za potrebne večje posege ni bilo dovolj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.