Slovenija
24 ogledov

Barje in Dobrepolje bo spet zalilo

Žurnal24 main
Količina padavin, ki bo v soboto namočila osrednjo in SZ Slovenijo, bo preprečila odtekanje vode na poplavljenih območjih, na Barju in kraških poljih pa se bo gladina vnovič dvignila.

"Jutri se bo ciklon iznad zahodnega Sredozemlja bližal Italiji. Najmočnejši vpliv ciklona s hladno fronto se pričakuje v soboto, prve padavine pa bodo zahodno Slovenijo zajele že v petek popoldne," nam je povedal Brane Gregorčič, dežurni prognostik iz Agencije RS za okolje (ARSO). Glavnina padavin bo v noči na soboto in v soboto čez dan padla v zahodi in osrednji Sloveniji. "Najbolj nas skrbi območje Polhograjskih dolomitov in Škofjeloškega hribovja, saj se od tukaj precej voda steka proti Ljubljanskemu barju," dodaja.

"Količina padavin v osrednji Sloveniji ne bo pretirana, vendar zadostna, da bo ustavila padanje voda na poplavljenih območjih, ponekod pa bo gladina tudi nekoliko narasla," poudari Gregorčič

Najbolj nas skrbi naraščanje gladine na Dobrepolju in preostalih kraških poljih.
Janez Polajnar

Gladina bo spet naraščala
"Predvidevamo, da bo količina padavin v soboto povečala pretok rek na območju Slovenske Istre, Polhograjskega hribovja, rek Gradaščice in Poljanske Sore, vendar naj ne bi prišlo do večjih razlivanj. Večji problem bo na poplavljenih območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa ter Suhe krajine. Voda se bo konec tedna na tem območju spet povišala, ponekod pa se bo upadanje vode upočasnilo," zatrdi Janez Polajnar, hidrolog na Arsu.

Polajnar razlaga, da je na območju Ljubljanskega barja prišlo do spremembe odtočnosti. "Napovedana količina padavin pomeni, da lahko vnovič pride do izbruha talnih izvirov, kar bo dodatno polnilo Barje, vendar ni pričakovati, da bi se gladina spet dvignila do mere, ki je prebivalce presenetila konec tedna," dodaja.

"Voda na poplavljenih območjih se bo zadržala še nekaj dni, ponekod tudi ves teden. Skleda se je napolnila hitro, medtem ko se bo praznila izjemno počasi," konča Polajnar.

Nadaljevalo se bo jesensko vreme
"Od nedelje naprej bodo padavine po večini prenehale, ozračje pa bo zaradi hladnega zraka v višinah še vedno nestanovitno, zato so še možne občasne plohe in nevihte. Od torka naprej bo vreme suho, občasno se bo pokazalo tudi sonce," pojasni Gregorčič. Jutranje temperature se bodo čez vikend in na začetku prihodnjega tedna gibale nekoliko pod 10 stopinj nad ničlo, čez dan pa ne bodo presegle 20 stopinj.

"September bo rekordno moker. Če bi upoštevali napovedi za trimesečje, bi moral biti mesec oktober precej suh," konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.