Slovenija
16 ogledov

Barje pod vodo, sneženje bo ponehalo

poplave, Ljubljana, Barje, 09_12_10
1/9
Žurnal24 main
Danes tudi do 20 centimetrov snega. Dopoldne še toplo, popoldne temperature do ledišča in sneg. Narasle vode ponekod že poplavljajo.

Še vedno poplavljata Vipava in Kolpa v srednjem in spodnjem toku. Pretok na vodomerni postaji Vipava Dolenje je ponoči začel upadati, Kolpa pa je danes na območju Črnomlja upadla za približno pet centimetrov. Tudi na območju občine Metlika ni presegla kritične meje.

Poplavljata tudi kraški reki Ljubljanica na Ljubljanskem barju in reka Krka v spodnjem toku, obe na območju, večjem od vsakoletnih poplav. Povišane so tudi gladine voda na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, a ostajajo na običajnih ravneh. Po napovedih hidrologov lahko danes pričakujemo še povečan pretok Save v spodnjem toku.

FOTOGRAFIJE poplavljenega Ljubljanskega barja si oglejte v GALERIJI.

Že danes zvečer in v petek se bodo razmere v večjem delu Slovenije umirile. Reke se bodo začele vračati v svoje struge, poplave na Barju in v spodnjem delu Krke pa se bodo zaradi dotoka vode iz kraškega zaledja predvidoma zadržale do konca tedna. Podobno pričakujejo tudi na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Sneženje bo zvečer ponehalo
Večji del države bodo danes zajele padavine, dež bo popoldne prehajal v sneg. Zjutraj in dopoldne bo še toplo, popoldne se bo ohladilo.

TRENUTNE RAZMERE V PROMETU PREVERITE TUKAJ.

Po podatkih našega bralca je okoli 9. ure zjutraj začelo močno pihati pod Karavankami, sunki severnega vetra naj bi danes tam dosegli tudi 80 kilometrov na uro. 

"Za zdaj kaže, da bi lahko padlo od 5 do 10, ponekod tudi do 15 centimetrov snega. Največ, do 20 centimetrov, ga pričakujemo na Notranjskem in Kočevskem, najmanj pa na severovzhodu Slovenije," je današnje vreme napovedal Andrej Pečenko, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje.

Dež, sneg in veter
"Že zjutraj pričakujemo padavine v zahodni Sloveniji, kjer bo občasno deževalo ali rosilo, popoldne pa bodo padavine od severa zajele vso državo. Meja sneženja se bo spustila v notranjosti do nižin. Zapihal bo tudi severni veter, ki bo najmočnejši pod Karavankami in v Posočju, s sunki do 80 kilometrov na uro. Na Vipavskem bo pihala burja, tam so možni sunki do 100 kilometrov na uro," je še povedal Pečenko. 

Do večera naj bi padavine povsod ponehale, ponoči bo že precej jasno, v naslednjih dneh pa se nam obeta več sonca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.