Slovenija
61 ogledov

Barmane služba čaka

(Foto: Renata Reneja Škrjanc) Žurnal24 main
Poklic. Plače barmanov v Sloveniji dvakrat nižje od avstrijskih.

Država bi lahko ukinila visoke dajatve za nedeljsko delo in delo ob praznikih ter poskrbela, da bi bil poklic bolj cenjen in da ga ne bi mogli opravljati ljudje v kavbojkah, razvlečenih majicah in brez znanja,” je o spodbujanju barmanskega poklica na 33. pokalu Bleda – mednarodnem tekmovanju barmanov dejal Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije (DBS).

Tekmovanja se je včeraj udeležilo tudi 20 dijakov iz štirih srednjih šol za gostinstvo in turizem v Sloveniji, med njimi dijaki radovljiške šole.

Ogrin je povedal, da imajo dijaki vsako leto več znanja, kar je zasluga dobrih mentorjev. Ob tem pa ni skrival razočaranja, da sta dve šoli udeležbo odpovedali, ker med dijaki ni bilo zanimanja.

Odvrača jih nedeljsko delo
Barmanski poklic, ki je v Sloveniji uradno registriran od leta 2009, je za mlade sicer privlačen, saj imajo, kot je povedal Miran Brlogar, član izvršnega odbora DBS, po enem informativnem dnevu okoli 400 kandidatov, odvračata pa jih nedeljsko delo in delo ob praznikih.

Drug problem pa je, da naši barmani odhajajo v tujino, kjer so bistveno bolje plačani,” je pojasnil Brlogar. Ogrin je dodal, da barmani v Sloveniji na mesec zaslužijo povprečno od 700 do 1.100 evrov neto, v Avstriji pa okoli 2.500 evrov. Kljub kriznim časom je, kot je poudaril Brlogar, služba za barmane v Sloveniji zagotovljena (na leto bi jih lahko zaposlili več sto) in tudi štipendije za dijake so.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.