Slovenija
19 ogledov

Barva alkohola vpliva na mačka

Če imate radi belo in rdeče vino, se zdaj lahko odločate tudi na podlagi posledi Žurnal24 main
V teh dneh, ko bomo vsi nazdravljali, se raje odločite za svetlejše alkoholne pijače. Te po besedah znanstvenikov povzročajo šibkejšega mačka.

Znanstveniki z ameriške Univerze Brown so ugotovili, da boste imeli po uživanju vodke šibkejšega mačka kot po uživanju viskija. Študija je namreč pokazala, da temnejše alkoholne pijače bistveno pripomorejo k slabšemu počutju po pitju oziroma k intenzivnejšemu mačku.

Več kemičnih elementov
V klinični in eksperimentalni raziskavi so ugotovili, da temnejše pijače vsebujejo več dodatnih sestavin kot svetlejše pijače. Tako je imel eden izmed viskijev 37 kemičnih sestavin več kot vodka. Med temi sestavinami so tudi aceton, olja in tanini. "Čeprav že sam alkohol zadostuje za slabo počutje, pa te sestavine – kongeneri dodatno pripomorejo k slabosti in glavobolu," trdi profesor Damaris Rohsenow.

Pri raziskavi je sodelovalo 95 ljudi, ki so bili zdravi. Enkrat so pili viski, drugič vodko. Po vsakem pitju so jih naslednji dan podrobneje telesno pregledali. Za primerjavo so nekaterim sodelujočim v raziskavi "podtaknili" placebo alkoholno pijačo.

A tudi po uživanju belega vina ali vodke boste naslednji dan manj učinkoviti kot po uživanju temnejših alkoholnih pijač. Znanstveniki so med preverjanjem učinkovitosti ugotovili, da je ta enako nizka po uživanju temnih ali svetlih alkoholnih pijač. Med raziskavo so znova potrdili, da imamo ljudje tudi v stanju mačka slabšo odzivnost, zaradi česar smo slabši vozniki. Čeprav so sodelujoči pri raziskavi zatrdili, da bi bili sposobni voziti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.