Slovenija
10098 ogledov

Baška grapa: Domove ponoči zapustilo 28 ljudi

reka Soča pri naselju Kamno PU Nova Gorica
Glavnina padavin je padla zahodneje, tako da je noč na Tolminskem minila dokaj mirno.

Okoli polnoči je nevihtna linija vremenske fronte dosegla zahodno Slovenijo. Spremljali so jo močnejši nalivi in sunki vetra. "Noč na Tolminskem je na srečo minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje, kar je najbolj vplivalo na močno povišan vodostaj reke Soče," so sporočili z Občine Tolmin. "Preventivni ukrepi so po trenutno znanih podatkih dosegli svoj namen," je zjutraj zapisal tolminski župan Alen Červ.

Zabeležili so nekaj primerov zalitih kleti in poplavljenih cestišč. "Očiščeni prepusti pod cestišči so na kritičnih lokacijah opravili svojo nalogo, prav tako pa so plazišča na srečo ostala na svojih mestih." Plaz na Kneži se ponoči ni premaknil.

Štab civilne zaščite se je sestal ob 8. uri, da dorečejo nadaljnje aktivnosti. "Do takrat še vedno svetujemo maksimalno previdnost, saj je teren razmočen in nepredvidljiv, smo se pa s skupnimi močmi in odgovornim ravnanjem občank in občanov očitno izognili hujšim posledicam," je dejal župan.

Reke dosegle največje pretoke

"Reke v zgornjem Posočju, v porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka v okolici Ilirske Bistrice poplavljajo. V Posočju so reke večinoma že dosegle največje pretoke, drugod pa še naraščajo. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 m3/s. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države," pravijo na agenciji za okolje.

Tolminka je dosegla najvišji vodostaj in pretok med polnočjo in tretjo zjutraj, poroča VremeTolmin. Bača je bila tokrat mirnejša kot pred tednom dni, višji vodostaj in pretokt kot prejšnji teden pa je dosegla Soča pri Kobaridu. 

Ponoči nekaj težav, zaradi poplav zaprte ceste

Na območju Podbrda in Ruta-Granta so bili nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska hitro odpravile težave. V bližini Volarij je na osebno avtomobil padlo drevo, k sreči pa voznica ni bila poškodovana. Pod Tolminom je Soča poplavila cestišče, zato je zaprta državna cesta med Tolminom in Peršeti. Dostop do Tolmina je možen preko Volarij. Zaprta je tudi cesta Tolmin-Modrej v galeriji Pod ključem. 

Od 5. ure je spet stekel promet med Bačo pri Modrejem in Podbrdom. Poveljnik civilne zaščite Tolmin Miha Vencelj je po razmeroma mirni noči preklical odredbo o zaprtju. Spomnimo, cesto so v četrtek ob 17. uri preventivno zaprli. Na Kneži so odprli nastanitveni center, v katerega so se lahko zatekli prebivalci Baške grape, ki se na svojih domovih niso počutili varno. Noč je pri sorodnikih in prijateljih po podatkih Červa preživelo 28 ljudi. Na pomoč je v Podbrdo v četrtek prišla tudi Slovenska vojska. 

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so težave na številnih cestah. Zaradi poplav in plazov so zaprte ceste Volče – Tolmin, pri Tolminu, Most na Soči – Tolmin na več odsekih, prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani, Stara Fužina – Ribčev Laz, pri Stari fužini ter Bresternica – Gaj – Sv. Juri. Na cesti Železniki – Most na Soči je med med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Na cesti Nova Gorica – Tolmin je med Ročinjem in Doblarjem zaradi podrtega drevja oviran promet. Zaradi zemeljskega plazu je med Zalim Bregom in Dobrovim v Goriških Brdih oviran promet. 

Najhujše napovedi se niso uresničile niti na Gorenjskem, več o razmerah na Gorenjskem lahko preberete tukaj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 13:41 03.november 2023.

    Baška Grapa je en sam hodurnik! Vsaka čast prebivalcem, ki so toliko časa zadržali!