Slovenija
39 ogledov

Batagelj za vrnitev na »stara pota slave«

»To sramoto je treba skriti. Če ne gre drugače, naj bo do začetka sanacije raje Žurnal24 main
»Naš cilj je povečati obisk, zato je vsakršen strah zaposlenih pred odpuščanjem odveč,« pravi Marjan Batagelj, nov lastnik Turizma Kras – Občini kontrolni delež.
9,4 milijona kapitala
Batagel & Co. Družba, ki se ukvarja z gradnjo nepremičnin za trg ter veleprodajo čistilne in bele tehnike, je bila ustanovljena pred 20 leti in je v 100-odstotni lasti Marjana Batagelja in Katje Dolenc Batagelj. Lani je imela družba dva milijona evrov čistih prihodkov, kar je precej manj kot leta 2008, ko jih je ustvarila 5,5 milijona. Dobička je bilo lani za dobrih 100 tisoč evrov, medtem ko ga je leto prej Batagel ustvaril 1,3 milijona. Bilančni dobiček družbe je lani znašal 8,7 milijona evrov. Družba je imela lani 13,5 milijona sredstev in 9,4 milijona kapitala.

»V to družbo prihajamo, da jo vrnemo na pota stare slave. Obisk bi radi vrnili na 900 tisoč obiskovalcev letno, povečali pa tudi obisk Predjamskega gradu,« je danes povedal Marjan Batagelj, direktor in lastnik postojnske družbe Batagel&Co, ki je prejšnji teden z Istrabenz Turizmom podpisal pogodbo o nakupu stoodstotnega deleža Turizma Kras za 12,4 milijona evrov. Kupil je tudi odvisno družbo Turistična družba Kras, ki ima v lasti hotelski kompleks pri Postojnski jami, tako da ga je naložba skupno stala 13,4 milijone evrov. Občini Postojna oziroma njeni družbi Postojnska jama bo prodal 25,1-odstotni kontrolni delež. Batagelj ne izključuje niti preimenovanja družbe tako, da bo njena blagovna znamka, Postojnska jama, že v imenu, tako je bila prej.

»Čas krize, v katerem smo kupovali družbo, nam je šel izredno na roko. V krizi se je pokazalo, da je v Sloveniji izredno malo kredibilnih podjetij, ki bi bila sposobna speljati ta projekt. Neskromno lahko rečem, da smo ga mi v tem trenutku lahko speljali zato, ker smo 20 let akumulirali kapital in se nismo zadolževali,« je povedal Batagelj. V drugačnih časih bi bila po njegovi oceni ta družba lahko prodana tudi za 20 milijonov. Od petih konkurentov, ki so oddali zavezujoče ponudbe, mu je bil tik za petami le Kolosej.

Na naše vprašanje, zakaj se je odločil, za prodajo kontrolnega deleža občini Postojna, pravi, da družbe ne bi kupoval, če v njej ne bi bil zastopan javni interes. »Če občina vstopa v lastniško strukturo, pomeni, da ima pravico do dividende, ki je neproračunski prihodek. Za naše otroke si lahko želimo čim bolj dobičkonosno družbo, da se bo del dividend prelival v javno porabo.«

»Ikonski« hotel bo prenavljal
Občinsko solastništvo mu bo prišlo prav tudi pri spremembi ne dolgo sprejetega Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Postojnska jama, ki je med drugim predvideval rušitev obstoječega hotela in gradnjo novega, manjšega. Batagelj temu ni naklonjen, pač pa prenovi starega, po njegovem »ikonskega hotela«. O rokih je po njegovem še prezgodaj govoriti.

Svoj ambiciozen cilj povečanja obiska namerava Batagelj uresničiti z okrepitvijo marketinga. Še ne dovolj izkoriščen potencial vidi na domačem, italijanskem, kjer bi se na srednji rok razvila samostojna komercialna služba, severnojadranskem in istrskem trgu, kjer bi Turizem Kras tudi imel svoja prodajna mesta, ter avstrijskem trgu. Z nostalgijo glede tudi na jugoslovanski trg.

O financiranju in načrtih niti besede
Na današnji novinarski konferenci pa ni bil prisoten nihče od predstavnikov občine, zato so ostala neodgovorjena vprašanja glede občinskih načrtov in zlasti načina, kako bo financirala naložbo, s čim bo zavarovala bančno posojilo, kako in na kakšen rok ga bo odplačevala. Takšno netransparentnost občine je že kritiziral Iztok Podbregar, kandidat za župana občine Postojna.  

Občini predkupna pravica
Jernej Verbič, župan Občine Postojna, je ob podpisu pogodbe izrazil veselje, da je pri nakupu uspel Postojnčan in ne tujec. V današnji izjavi za javnost pa je zapisal, da so z občinskim odkupom kontrolnega deleža ustvarjeni pogoji za hitrejši in z lokalno skupnostjo usklajen razvoj turizma na postojnskem in v regiji, da je s predkupno pravico občine zavarovan javni interes in da si bodo prizadevali do leta 2014 koncesijo povečati na tri milijone evrov.

Černača mika direktorski stolček?
Sicer pa so že zaokrožile govorice, da direktorski stolček v Turizmu Kras mika postojnskega podžupana in poslanca SDS Zvonka Černača. »Bedarij ne bom komentiral,« nas je odpravil. batagelj pa je povedal, da bo o ustroju menedžmenta odločal šele po razgovorih z njim.

Spomnimo, da se je v postopku prodaje Turizma Kras oglasila tudi civilna iniciativa iz krogov Društva 23. april, ki se je tudi z zbiranjem podpisov zavzemala, da bi s Postojnsko jamo upravljal javni zavod in da bi se na tem območju oblikovali krajinski park. Jerko Čehovin, predsednik Društva 23. april, je povedal, da so s spremembo lastništva delno zadovoljni in izrazil željo, da bo domačin ostal dolgoročni lastnik. Batagelj ideji o krajinskem parku ne nasprotuje.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.