Slovenija
5469 ogledov

Bavčar iz zapora na govorniški oder kot slavnostni govornik

Igor Bavčar Saša Despot
Igor Bavčar je bil danes slavnostni govornik na slovesnosti ob obletnici postroja v Kočevski Reki, poslušal ga je tudi predsednik Pahor.

V Kočevski Reki so danes slovesno zaznamovali spomin na prvi postroj enote Teritorialne obrambe, ki je predstavljala zametke Slovenske vojske. Slavnostni govornik je bil nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki trenutno prestaja petletno zaporno kazen zaradi pranja denarja na polodprtem oddelku zapora Dob.

"Prvič zadišalo po Slovenski vojski"

17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal potekal prvi postroj posebne enote tedanje teritorialne obrambe. Kot se je tedaj izrazil predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle, je bil to dan, ko je "prvič zadišalo po Slovenski vojski".

V spomin na ta dan so se nekdanji akterji v osamosvojitvenih procesih danes sešli v tamkajšnjem parku Manevrske strukture narodne zaščite. Poleg Lojzeta Peterleta sta se slovesnosti udeležila tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki je bil tudi slavnostni govornik.

Bavčar je v govoru povzel dogodke izpred slabih treh desetletij in izpostavil, da je bil začetek 90. let prelomen tudi v smislu razkola in travm nacije. Demos namreč v ospredje ni postavljal politične pripadnosti, pač pa pomen lastne državnosti kot odgovora na izzive časa.

Vprašanji naše suverenosti in varnosti pa po njegovih besedah danes postajata spet aktualni. EU in zavezništvo Nato sta namreč na veliki preizkušnji. Ponovno odpirajo vsa vprašanja, za katera se je zdelo, da so že presežena. "Zgodovina prejšnjega stoletja se vrača na velika vrata," je ponazoril.

Procesi, ki so nastali, so nepovratni

Z odhodom Velike Britanije iz EU se evropska konstrukcija maje. "Ocenjujem, da so procesi, ki so nastali, nepovratni in bodo temeljito spremenili podobo, ki smo je bili vajeni 30 let, podobo Evrope, v katero smo tudi mi vstopili, prvič kot svoboden narod," je pojasnil.

Na drugi strani pa svetovni spopadi že dolgo niso več spopadi klasičnih armad. Po oceni Bavčarja bodo narodi, ki bodo znali slediti razvoju znanosti in tehnologije, gotovo uspešneje prebrodili obdobje, ki je pred nami. "Osnove za dober razvoj so tu," je poudaril.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki udeležencev slovesnosti ni posebej nagovoril, je pa v izjavi za medije po njej poudaril pomen spomina na ta dogodek. Ta postroj ni bil prvi, vendar je bil poseben po tem, da se je zgodil teden dni pred plebiscitom.

"Kot en mož smo bili pripravljeni stati na braniku domovine"

To je bil čas, ko je nekatere "poleg navdušenja morda spremljal tudi kanček tesnobe" ob vprašanju, kam nas bo pripeljala odločitev, da želimo samostojno državo, in vprašanje, ali jo bomo tudi ubranili, če bo treba. "Tukaj so stali fantje in dekleta, ki so nam sporočali: glasujte po svoji vesti, glasujte za neodvisno domovino, mi jo bomo, če bo treba, tudi ubranili," je dejal Pahor. Tako čudovit spomin je po njegovem prepričanju vredno obujati.

Zbrane sta nagovorila tudi podžupan Kočevja Gregor Košir in generalni sekretar Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Božo Predalič. Tudi slednji je spomnil, da so pripadnice in pripadniki enote Slovenkam in Slovencem, ki so teden pozneje odhajali na plebiscit, dali jasno sporočilo, da so pripravljeni braniti slovensko osamosvojitev. "S tem so za vedno zapisani v zgodovino," je poudaril. Tudi on je spomnil na tedanjo enotnost naroda. "Kot en mož smo bili pripravljeni stati na braniku domovine," je poudaril, a dodal, da v politiki žal ni bilo tako.

 

Komentarjev 38
  • kapibara1 13:57 15.december 2019.

    Smeji se Bavčarju, tako kot zokanu.. pa Zidarji z njegvoim plakatom, čez celo stran Dela: Psi lajajo, karavena gre dalje.. kar voli*te- to imate... meni je vse vsiljeno..

  • kapibara1 13:49 15.december 2019.

    Ma take rabote , so se začele z jankovićevim govorom na Rožniku za 1 maj, Delavcem in jim je govoril o Delu in Poštenju.. raja pa vsa rdeča in evforična mu ploskala..

  • janez00 11:13 15.december 2019.

    Skorumpirana Slovenija,katero so ustvarili ti zaporniki !!!Te popmladnike bi bilo treba že v kalu zatreti.Vse so pokradli sedaj pa se razglašajo za hinavce. FUJJJJJ-