Slovenija
17 ogledov

Bavčarjevo drugo slovo

Žurnal24 main
"Zgodba je zame končana," je dejal Igor Bavčar po seji nadzornikov Istrabenza, na kateri so sprejeli njegov odstop z mesta člana uprave koprskega holdinga.
"Nadzorniki so sprejeli moj odstop," je po vnovični maratonski seji zvečer sporočil Igor Bavčar. In dodal, da je Istrabenz še vedno zgodba o uspehu. Šef Istrabenza Bogdan Topič pa: "Še vedno pričakujemo prostovoljno in ne prisilno poravnavo. In realne možnosti za to so."

Pričakujejo zavezujočo ponudbo
Upniki, gre za 19 bank, ki so se sestale s Petrolom in NFD, v sredo pričakujejo zavezujočo ponudbo za dokapitalizacijo Istrabenza v višini 50 milijonov evrov, 30 takoj, 20 pa konec leta, če bo Istrabenz še vedno nesolventen. A je bilo slišati, da bi banke lahko soglašale tudi z nekoliko nižjo ponudbo obeh lastnikov. Neuradno je slišati, da Petrol vztraja pri dokapitalizaciji Istrabenza le v tolikšni višini, da mu ni treba dati nove prevzemne ponudbe. V znesku to pomeni, ocenjujejo poznavalci, da bi NFD in Petrol vplačala med 10 in 15 milijoni evrov. Poleg tega pa naj bi Petrol še vedno zanimal tudi odkup 51-odstotnega deleža družbe Instalacije, katere 49-odstotni lastnik je že. Iz letnega poročila Petrola je razvidno, da je 49-odstotni delež Instalacij vreden 50,6 milijona evrov.

Bo druga dokapitalizacija sploh potrebna?
Poznavalci pravijo, da je vprašanje, ali bo druga dokapitalizacija, ki jo konec leta pričakujejo banke, sploh potrebna. Istrabenz naj bi namreč imel precej premoženja, ki bi ga bilo mogoče prodati, kar naj bi bistveno izboljšalo kapital družbe. "Če se bo prodalo pol toliko premoženja, kot je predvideno, Istrabenz konec leta ne bo imel več težav z insolventnostjo," ocenjuje poznavalec razmer, ki ni želel biti imenovan.

Iz kroga blizu lastnikov Istrabenza je tudi slišati, da naj ne bi tako banke kot tudi uprava Istrabenza lastnikom ves čas pogajanj o usodi Istrabenza razkrile programa prestrukturiranja Bavčarjevega holdinga. Zato naj bi lastnika imela precej težav pri sprejemanju svojih odločitev.

Soglasje nadzornikov
Za zdaj je po zadnjem sestanku 19 bank upnic in obeh večjih lastnikov, Petrola in NFD, o dokapitalizaciji Istrabenza jasno le to, da so banke lastnikoma do srede dale čas, da znova preučita in oddata dokončne zavezujoče ponudbe. Obe družbi, pravijo poznavalci, za odločitev o dokapitalizaciji Istrabenza potrebujeta tudi soglasje nadzornikov, ki se bodo zato najverjetneje sestali prav v sredo.

Bavčarjeva Maksima out
V Petrolu, ki že ima 32,6-odstotni delež Istrabenza, bodo v prihodnjih dneh preračunavali, kolikšen je lahko najvišji znesek dokapitalizacije, da pri tem ne prestopijo dodatnega, desetodstotnega praga, zaradi česar bi morali dati prevzemno ponudbo in po ceni 13,18 evra odkupiti tudi delnice vseh delničarjev Istrabenza, ki bi jih hoteli prodati. Bavčarjeva Maksima Holding, ki je z 25,9 odstotka druga največja lastnica Istranbenza, pri dokapitalizaciji po zakonu ne more sodelovati, saj je tako kot Istrabenz insolventna.

Kje se lahko zaplete
Pri dokapitalizaciji se lahko zaplete tudi, če se zanjo odločil le eden od obeh lastnikov, bodisi Petrol bodisi NFD, ali če banke na koncu ne bi pristale na nižji znesek dokapitalizacije, ki naj bi ga po neuradnih virih predlagala lastnika. A viri pravijo, da je pri bankah zaznati, da so pripravljene popustiti in pristati na nižji znesek.

Denar za vojno od bank
"Če bodo vsi vpleteni pustili, da gre Istrabenz v stečaj, bodo vsi na izgubi. A težava je, da hočejo biti banke stoodstotno poplačane, čeprav so prav one dale denar, da se je Bavčar lotil prevzemne vojne s Petrolom in kupovanja Mercatorja, sicer tega ne bi mogel početi. Če bi ostal na področjih turizma, prehrambene industrije, energetike in IT Istrabenz, danes težav z insolventnostjo ne bi imel,'' razmere še ocenjuje vir.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.