Slovenija
21 ogledov

Bavčarju neurejen spis ne bo pomagal?

Igor Bav%C4%8Dar Žurnal24 main
Sodišče je vrhovnim tožilcem naložilo, da uredijo dokaze, s katerimi nameravajo Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu dokazati domnevno sporne menedžerske prevzeme.
Tožilstvo je spravilo sodišče v nemogoč položaj. Sodišče bi moralo
glede na neposredno obtožbo vse dokaze izvajati na glavnih obravnavah,
kjer je obvezna navzočnost vseh obdolžencev in odvetnikov, kar bi bilo
izjemno neekonomično in je vprašanje, kako bi se izvedlo. Ravno za to
pa je predvidena preiskava, kjer se ti dokazi lahko izvajajo tudi brez
navzočnosti strank. Če bo sodišče odločalo nepristransko in v skladu s
pravom, bo obtožbo vrnilo tožilcu z naročilom, naj predlaga
preiskavo.
Andrej Čeferin, odvetnik

Nekdanji šef koprskega Istrabenza Igor Bavčar uradno še vedno ne ve, katera kazniva dejanja mu očita tožilska skupina za pregon organiziranega kriminala, ki je konec julija zoper njega in še osem fizičnih in šest pravnih oseb na ljubljansko sodišče vložilo obtožnico.

"Sodišče še ni prejelo potrdil, da je bila obtožnica vročena vsem strankam postopka," na ljubljanskem sodišču odgovarjajo, ali je tožilsko obtožnico iz nabiralnika že prevzel nekdanji prvi laški pivovar Boško Šrot, ki naj bi bil neuradno skupaj z Bavčarjem osumljen zlorabe direktorskega položaja pri prodaji delnic Istrabenza.

Nimajo pojma, čemu ugovarjajo
Zaenkrat torej še ni znano, ali tako kot Bavčar niti ljubljanska poslovneža, brata Nastja in Kristjan Sušinski, prvi mož blejske Sportine Bahtijar Bajrović in njegova sodelavka Janja Žunič Jenšterle še ne vedo, zakaj bi se morali zagovarjati na sodišču.

O tem, s kakšnimi dokazi jim nameravajo tožilci dokazati domnevno nezakonito ravnanje in vpletenost v domnevno sporno lastninjenje Istrabenza, pa se obtožena deveterica osem dni po tem, ko je sodišče prejelo dokaze zoper njih, ni mogla prepričati niti neposredno na sodišču.

"Nekateri obdolženci so prejeli obtožbo in so na sodišču želeli vpogledati v spis, da bi videli, česa so osumljeni. Na sodišču so jim povedali, da spisa ni in jim pokazali dopis, kjer sodišče poziva tožilstvo, naj uredi spis, ker je ta očitno tako neurejen, da sodišče na podlagi takega spisa ne more delati.

Tako je tistim osumljencem, ki jim je bila vročena obtožba, onemogočena seznanitev z obremenilnimi dokazi, kar je eklatantna kršitev ustave in zakona. Če lahko nek državni organ trdi, da to ne vpliva na zakonitost postopka, potem smo lahko zaskrbljeni nad njegovim poznavanjem zakona in ustave.

Po mojem mnenju se taka kršitev ne bi mogla zgoditi niti v najbolj nedemokratičnih državah na svetu. Seveda je ugovor zoper obtožbo nemogoče vložiti, če nimaš vpogleda v obremenilne dokaze in ta postopek je nezakonit že na samem začetku,"
pojasnjuje Bavčarjev zagovornik, Aleksander Čeferin.

Neurejeno uredili in vrnili
"Potrjujemo, da je sodišče vrnilo spis in naložilo, da se listine v prilogi kazenske ovadbe popišejo. V postavljenem roku je tožilstvo listine v spisu popisalo in uredilo po odredbi sodišča. Navedeno na sam postopek nima nobenega vpliva," pa zaplet razlagajo tožilci za pregon organiziranega kriminala.

Še pol leta brez premoženja
Ljubljanski sodniki so sicer pred dnevi vendarle ugodili tožilcem in še za pol leta Igorju Bavčarju prepovedali, da bi razpolagal z okoli 22 milijoni evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja.

"Sklepa o podaljšanju ukrepa o začasnem zavarovanju nikoli nismo prejeli. Ko pa je tožilstvo, ki je vedelo, da se rok izteka, zadnji dan vložilo 35 strani dolg predlog za podaljšanje ukrepa, nam je sodišče 'velikodušno' namenilo manj kot dve uri za odgovor.

To vse kaže na dejstvo, da ne gre za 'normalen' kazenski postopek, pač pa za postopek, kjer zakoni veljajo malce drugače. Gre za sodoben lov na čarovnice, ki se imenuje 'lov na tajkune'
!" dodaja odvetnik Čeferin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.