Slovenija
18 ogledov

Bazeni: izzivanje raka

Bazen Gregor Katič
Rakotvorno. Ministrstvo za zdravje dopušča nevarne snovi v bazenih. Kruto. Prej smo imeli prekrute številke za slovensko realnost, pravi zdravnik Aleš Petrovič.

Zaradi pritiskov lobijev na ministrstvo za zdravje je bil 25. maja sprejet nov pravilnik, ki upravljavcem bazenov dovoljuje, da čistočo zagotavljajo predvsem s kloriranjem vode – čeprav na ta način nastajajo snovi, ki so morda rakotvorne.

Mednarodna agencija za raziskave raka je ugotovila, da je kloroform morda rakotvoren; Katarina Bitenc z inštituta za varovanje zdravja (IVZ) pa je na spletu zapisala, da "gre za pomemben problem, ki glede na raziskave kaže na povečano tveganje za zdravje obiskovalcev in zaposlenih na kopališčih ob neurejeni zakonodaji".

Ni standardov EU
"Dopustna vrednost trihalometanov (THM) se je z novim pravilnikom res povišala, bil bi bolj vesel, če bi bila nižja, a smo imeli prej prekrute številke za slovensko realnost," je pojasnil zdravnik Aleš Petrovič z IVZ. Dodal je, da so se pri pripravi pravilnika zgledovali po Nemčiji, da pa po svetu THM večinoma niti ne nadzirajo. Da na tem področju ne obstajajo enotni EU-standardi, nam je povedal tudi predstavnik Združenja športnih centrov Slovenije Jože Jenšterle, ki združuje upravljavce tretjine od več kot 550 bazenov. Zanikal je naše informacije, da so z lobiranjem pri ministrstvu za zdravje dosegli ohranjanje nižjih standardov. "Opozorili smo samo, da je treba veliko objektov prenoviti in vpeljati nove tehnologije, ki bodo kopalcem omogočile višjo kakovost," je dejal.

Dovoljena koncentracija THM (snov, ki nastaja ob kloriranju bazenske vode, je kloroform) je po novem pravilniku o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in bazeni, ostala na 0,050 miligrama na liter, čeprav so bili v starejši različici pravilnika zapisani cilji, ki so od upravljavcev zahtevali zmanjševanje koncentracije te snovi do konca lanskega leta, in sicer na 0,020 miligrama na liter.

Komentarjev 2
  • Janko Belin 14:11 08.julij 2011.

    ma čim vidim, da je stroka, predvsem določen lobi "zraven", mi postane hitro jasno, da so lahko nekatera strokovna mnenja lodvisna tudi od klikantele in denarja v špilu... zakaj bi bilo z bazeni kakorkoli drugače, kot je npr. s Politiko ...prikaži več do Drog? Najprej se zmeša meglo, nakar se ribari v meglicah finančne omame...in to tudi v neskončnost, če je dovolj nebelwerferjev v igri...imam(-o) izkušnjo, in to ne eno, temveč dve do tri, z dokumenti vred...pa mjavmrnjav vsem skupaj ;)

  • Mr.Who00 13:16 08.julij 2011.

    jaz pijem vodo iz bazena in pravim da je bolj zdrava od tiste ki jo črpajo v gorah. Te kar malo osveži.