Slovenija
126 ogledov

Bazeni varni, jezera ne

V celjskem kopališču, ki je te dni polno obiskovalcev, so kopalci varni, medtem Žurnal24 main
Kopanje. V celjski regiji je 35 urejenih kopališč s 145 bazeni, v jezerih kopanje na lastno odgovornost.

"Četrtina vseh bazenov v Sloveniji je na Celjskem, v njih pa redno preverjamo kakovost vode; v tistih, ki so odprta vse leto, enkrat, v sezonsko odprtih pa dvakrat na mesec. Rezultati laboratorijskih analiz nikjer niso pokazali odstopanj," pravi Simona Uršič, predstojnica oddelka za zdravstveno ekologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Kljub temu kopalcem svetuje, naj se o ustreznosti vode pozanimajo pri upravljavcu bazena, ki vpogled v laboratorijske izvide mora omogočiti.

Nevarni skoki
"Kopalci morajo za večjo varnost poskrbeti z ustrezno osebno higieno in se držati kopališkega reda," svetuje Uršičeva.

Dodaja, da je nevarnost okužb večja, če je organizem podhlajen in utrujen, zato je bolje iti v vodo večkrat za krajši čas, kot se v vodi zadrževati predolgo.

"Posebno pa moramo biti previdni pri skokih v vodo, zlasti če ne poznamo njene globine," še opozarja Uršičeva.

Jezera so past
"Osebno si v jezero ali reko ne upam," nam zaupa kopalka Maja Lojen, ki smo jo ujeli v celjskem kopališču, kjer je redna gostja. Mnogi pa osvežitev v teh dneh iščejo tudi v divjih kopališčih.

Med najbolj priljubljenimi so Šmartinsko, Velenjsko in Slivniško jezero, a je kopanje v njih prepovedano, na kar kopalce opozarjajo table. Nanje pa se mnogi požvižgajo.

"V nedeljo je v Šoštanjskem jezeru utonil 56-letni kopalec, kar je prva tovrstna žrtev letos," pove Milena Trbulin s Policijske uprave Celje.

Neuradno smo izvedeli, da je bil vinjen, ker obdukcija ni pokazala nič sumljivega. Povsem mogoče je tudi, da ni znal plavati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.