Slovenija
45 ogledov

Bazna postaja na črno

Upravna enota. Mobitelu gradbenega dovoljenja ni izdala. Inšpektor zavajal.

Mobitelova bazna postaja s šestimi antenami na hotelu Kras ni le na črno vklopljena (to smo razkrili prejšnji teden; tudi na Mobitelu so omenjeno priznali, rekoč, da je tako le testno), pač pa tudi na črno postavljena.

Na Upravni enoti (UE) Postojna so nam dejali, da gradbenega in uporabnega dovoljenja za postajo niso izdali – niti samostojno niti v sklopu gradnje hotela, kjer je sicer predviden prostor za bazno postajo. Mobitel se namreč sklicuje prav na gradbeno dovoljenje za postajo, ki da ga je pridobil investitor hotela v sklopu gradbenega dovoljenja za celoten objekt. Toda tudi Edo Progar, direktor družbe Epic, ki je bila investitor objekta, nam je potrdil, da si mora vsa dovoljenja za postajo priskrbeti Mobitel.

Tehnični pregled
Na UE so nam še pojasnili, da bazna postaja sploh ni bila predmet tehničnega pregleda. V uporabnem dovoljenju za hotel pa je obdelana kot prostor za naprave s priključki in konstrukcijo, antene in njihova moč pa niso predmet dovoljenja.

Inšpektor v molk
Z gradbene inšpekcije so nam pred kratkim sporočili, da ima objekt vključno z bazno postajo uporabno dovoljenje in da zato nimajo razlogov za ukrepanje. Opozorili smo jih, da podatki UE govorijo drugače, a na to še niso odgovorili.

Občina za stanovalce?
Da ima postaja gradbeno dovoljenje, je zatrjevala tudi predstavnica Občine Postojna, ki na pobudo Mobitela spreminja prostorski načrt centra, zato da bi bila omogočena vključitev bazne 
postaje.

Oster ne proti spremembi so že izrazili stanovalci, ki živijo tik ob postaji. Poudarili so, da so bili sevanju postaje na starem hotelu izpostavljeni že deset let, kar je več kot dovolj. Več ljudi je namreč umrlo za rakom. Razočarani so tudi nad ravnanjem občine, ki bi po njihovih besedah morala predvsem varovati interes občanov, ne pa zasebnega kapitala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.