Slovenija
15 ogledov

BDP bo padel za skoraj dva odstotka

Banka Slovenije Shutterstock
BS sledi Umarju: za leto 2013 skoraj dvoodstotni padec BDP. Če bi propadlo 31 podjetij, bi morali oblikovati za 1,8 milijarde evrov slabitev.

Od konca decembra do začetka marca so na Banki Slovenije vsak petek potekali sestanki, kako rešiti 31 slovenskih podjetij. "Marsikje smo že optimistični," je dejal Janez Fabjan, namestnik guvernerja BS, in opozoril, da bi morale banke oblikovati za 1,8 milijarde evrov slabitev, če bi ta podjetja, ki so po njegovih besedah dobra in imajo močan denarni tok, propadla. Banke so opozorili še na sto dodatnih podjetij in jim priporočili, naj jih aktivno spremljajo.

Države ni zanimalo

"Na sestankih smo pogrešali državo," je opozoril guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, Fabjan pa dodal, da bi lahko oblikovali garantne sheme države, ki bi jih nadzorovala Banka Slovenije.

Ciper nima vpliva

Na vprašanje, ali je reševanje bančnega sistema na Cipru, kjer je nekaj časa kazalo, da bo država posegla tudi v depozite nižje od sto tisoč evrov, povzročilo dvigovanje depozitov tudi pri nas, pa je Kranjec odgovoril, da ne in da pomembnejših premikov gibanja vlog na bankah niso opazili.

Javnomnenjska anketa Dela je danes pokazala, da je zaupanje v denarne vloge v slovenskih bankah precej nizko.

BDP bo padel za 1,9 odstotka

Banka se je sicer danes pridružila petkovim napovedim Umarja, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 1,9 odstotka. Prihodnje leto naj bi se obnovila gospodarska rast, ki pa bo zelo šibka. Bruto domači proizvod (BDP) se bo tako okrepil za 0,5 odstotka.

Napoved BS je tako v skladu z ocenami drugih domačih in mednarodnih ustanov ter precej slabša od jesenske napovedi, ko so napovedovali le 0,7-odstotno zmanjšanje BDP.

Komentarjev 4
  • mirko 15:01 02.april 2013.

    V bistvu imajo tudi banke-bančniki nekaj krivde pri zadolževanju podjetij. Seveda je glavnina krivde v podjetjih, oziroma njihovih vodstvih, ker so se zadolževali večinoma za prevzeme. Bančniki so pa tudi dajali kredite na osnovi še nekupljenih delnic, kar je kreditiranje ...prikaži veče po poznanstih in ne na osnovi bilančnega stanja v podjetjih. Neumnost, pohlep, lahkomiselnost in nemoralnost-nepoštenost vodstev podjetij in delno tudi bančnikov, bomo sedaj občutili vsi v tej državi, ampak ne vsi enako. Elita jo vedno poceni odnese. Napake se bodo sanirale v času dveh desetletij in ne par let, kot si mislijo nekateri.Eno je sanirat banke, bistveno težje je pa to v firmah, saj so naše firme večinoma nekonkurenčne na svetovnem trgu, razen parih izjem.

  • rogixl 14:47 02.april 2013.

    Ne piši o stvareh, ki jih ne rezumeš.

  • siesta 14:33 02.april 2013.

    V bistvu imajo banke probleme zaradi prezadolženega in nekonkurenčnega gospodarstva. Ne nabijajte demagoških puhlic, ki so vam jih vcepili hohštaplerski politiki.