Slovenija
22 ogledov

BDP nižji za 0,6 odstotka

Na gospodarsko dejavnost še vedno negativno vpliva domače povpraševanje, ki se sicer počasi stabilizira, pozitivno pa izvoz.

V Sloveniji se je bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju na letni ravni zmanjšal za 0,6 odstotka, je objavil statistični urad. V prvih devetih mesecih se je obseg BDP v letni primerjavi skrčil za 2,2 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem stagniral, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa se je zmanjšal za 1,3 odstotka.

Nespremenjeno

Gospodarske razmere v Sloveniji se v tretjem četrtletju niso bistveno spremenile, ugotavljajo državni statistiki.

Na gospodarsko aktivnost je podobno kot v prejšnjih četrtletjih negativno vplivalo domače povpraševanje, ki pa se vendarle počasi stabilizira. Domače trošenje se je tako zmanjšalo v nekoliko manjši meri kot v predhodnem četrtletju, in sicer za 2,8 odstotka.

Večji padec BDP je znova preprečilo zunanje povpraševanje. Izvoz se je povečal že peto četrtletje zapored, tokrat za 4,9 odstotka.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:01 29.november 2013.

    Kaj (vse) je narobe z evroobmočjem? 5.delJe kaka rešitev?Če pustimo ob strani slovenske kronične probleme s korupcijo, nedelovanjem sodstva, birokratskimi ovirami za gospodarstvo in pomanjkanjem razvojne vizije, je naš glavni problem ravno problem evroobmočja in je po svojem ...prikaži več bistvu strukturne narave in jasno je, da prehod na zlati standard ni prava rešitev, temveč korak nazaj, …http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1319-kaj-vse-je-narobe-z-evroobmocjem-5-del