Slovenija
8046 ogledov

Koronavirus izstavil račun, BDP je strmoglavil

evro denar padec bdp
1/2
Profimedia
BDP se je v drugem četrtletju v primerjavi z letom prej zmanjšal za 13 odstotkov.

Glede na prve tri mesece leta je bil padec 9,6 odstotka, skupaj pa je v prvi polovici leta v primerjavi s prvo polovico lanskega leta BDP letos nižji za 7,9 odstotka.

Kot je razvidno iz grafa, gre za občutno hujši padec BPD kot v finančni krizi leta 2009. Takrat je bil najhujši padec 9,5-odstoten, a je negativen trend vztrajal kar leto in pol. Hujšega padca BDP po podatkih statističnega urada od leta 1996, torej v 24 letih, še nismo beležili.

Padec BDP je izničil več let rasti BDP-ja. Po stalnih cenah (referenčno leto 2010) je BPD v drugem četrtletju enak kot v tretjem četrtletju leta 2015, torej pred skoraj petimi leti, po tekočih cenah pa nas je korona padec BDP-ja postavil za dobra tri leta in pol nazaj, nekje v april leta 2017. 

Pričakovano je BDP upadel že drugo zaporedno četrletje, kar pomeni, da je Slovenija uradno v recesiji. 

"Upad smo zaznali v večini komponent, tako pri končni potrošnji kot tudi pri zunanjem povpraševanju, največji vpliv je imel padec domače potrošnje, ki se je zmanjšala za 12 odstotkov. Končno trošenje gospodinjstev se je zmanjšalo za skoraj 17 odstotkov, še bolj izdatki na domačem trgu, tu je padec več kot 20-odstoten. Najbolj izrazit upad je bil pri gorivih in pri storitvah," so v izjavi po objavi podatkov povedali na Statističnem uradu.

Trgovina koronavirus vrsta Slovenija Hrana se je občutno podražila

Bruto investicije v osnovna sredstva so se zmanjšale za 12 odstotkov, najbolj izrazit padec je bil pri investicijah v stroje in opremo, več kot 25-odstoten. Investicije v gradbene objekte so se zmanjšale za 15 odstotkov.

Izvoz se je zmanjšal za 25 odstotkov, izvoz storitev pa kar za 35 odstotkov. Prav tako za 25 odstotkov je padel uvoz. Med storitvami se je – tako pri izvozu kot pri uvozu – najbolj zmanjšal obseg potovanj.

Zaposlenost se je zmanjšala za dva odstotka, kar pomeni, da je delo izgubilo približno 20 tisoč oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:48 01.september 2020.

    Dva nova šleparja bonov sta rešitev. Definitivno. 😂😂😂 Uf ! Skoraj sem pozabil na Pahorjev vlak trinogov, ki ga promovira na Bledu.

  • popokatopetl 17:03 31.avgust 2020.

    Sem vedel da se bodo posledice predolgega lockdowna merile v celih odstotkih BDPja. Tisto kar so pri maskah pokradli je žal mačji kašelj v primerjavi s tem, kar so s škodljivimi nepotrebnimi ukrepi pognali v luft. Tolk o "dobrem" delu ...prikaži več vlade. Hvalijo se z boni, ampak z njimi so selektivno pomagali le majhnemu segmentu turizma, ljudje bi itq šli na dopust bolj v SLO, plačali jih bomo seveda po "socialistično" vsi davkoplačevalci, je pa marsikdo drug bolj prizadet.

  • Avatar praufo
    praufo 14:27 31.avgust 2020.

    ima kdo še dvome, kaj je cilj in namen tega sranja ... še najmanj gripa, virus, ampak kriza ... iznašli so način kako zjebat sistem , vojske se vsi bojijo, prehuda je , pa še jedrske konice, štala totalna, no ...prikaži več zdej pa tole ... odličen program za novo krizo