Slovenija
10 ogledov

BDP višji za 2,2 odstotka

delavec delavci bobo Žurnal24 main
Po podatkih Statističnega urada RS se je bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju 2010 glede na enako obdobje lani realno povišal za 2,2 odstotka.

To je prvi realni porast BDP po šestih zaporednih četrtletjih realnega zmanjševanja. V prvi polovici leta je bil BDP glede na enako obdobje lanskega leta višji za 0,6 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v drugem četrtletju 2010 v primerjavi s prvim četrtletjem 2010 realno zvišal za 1,1 odstotka, v primerjavi z drugim četrtletjem 2009 pa za 1,5 odstotka.

0,3-odstotna inflacija

Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v povprečju zvišale za 0,3 odstotka. Rast cen od začetka leta do konca avgusta pa je bila 2,0-odstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna).

Statistiki so avgusta podražitve zabeležili pri tobačnih izdelkih, električni energiji in počitnicah v paketu. K nižji stopnji inflacije pa so pripomogle nižje cene naftnih derivatov in zelenjave.

Zahvala izvozu
Za pozitivno gospodarsko rast v drugem četrtletju letos je bilo, kot navajajo na Statističnem uradu RS, ključnega pomena zelo okrepljeno zunanje (izvozno) povpraševanje.

Izvoz blaga in storitev se je na letni ravni zvišal za 11,4 odstotka, od tega izvoz blaga za 14,2 odstotka, izvoz storitev pa za 1,2 odstotka.

Stopnje rasti izvoza so se s tem vrnile na ravni, ki so jih dosegale pred začetkom gospodarske krize.

Višje tudi bruto investicije
Po šestih zaporednih četrtletjih zelo izrazitega realnega zmanjševanja so se v drugem četrtletju 2010 tudi bruto investicije realno zvišale.

Glavni razlog pozitivne rasti je ponovno ustvarjanje zalog, ki so k realni rasti BDP prispevale 2,8 odstotne točke.

Po drugi strani se bruto investicije v osnovna sredstva še naprej realno zmanjšujejo, vendar se nadaljuje trend manj izrazitega zmanjševanja, ki se je začel v drugi polovici lanskega leta.

Končno trošenje stagnira
Izdatki za končno potrošnjo so bili po podatkih Sursa v drugem četrtletju letos glede na enako lansko obdobje nespremenjeni.

Izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so se zmanjšali za 0,3 odstotka, izdatki države za končno potrošnjo pa zvišali za 0,7 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.