Slovenija
20 ogledov

Beg iz plačnega zapora

Konrad Kuštrin opozarja, da v nekaterih zdravstvenih zavodih ne upoštevajo dogov Žurnal24 main
Nov plačni sistem.
Zdravnikom bi iz enotnega plačnega sistema sledili tudi profesorji in raziskovalci.
Plačilo dežurstev
Spet odpovedi soglasij. “Ponovi se lahko scenarij, ko so zdravniki množično odpovedovali soglasja za nadurno delo,” opozarja predsednik Fidesa Kuštrin. Pravi, da številni javni zdravstveni zavodi niso izpolnili obvez iz septembrskega dogovora in bodo zato zdravniki za nadurno delo dobili nižje plačilo.

Izstop. “Zlasti naši visokošolski člani in tisti, ki delujejo na raziskovalnih inštitutih, se ogrevajo za izločitev tega specifičnega dela javnega sektorja iz enotnega plačnega sistema oziroma oblikovanje plač glede na njihov položaj,” pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata šolnikov Sviz. Profesorji in raziskovalci razmišljajo podobno kot zdravniki. Sindikat Fides je konec prejšnjega tedna napovedal, da pripravlja predlog nove kolektivne pogodbe za zdravnike.

Učinek domin
“To ne pomeni, da izstopamo iz javnega sektorja,” pove podpredsednik Fidesa Damjan Polh in doda: “Zavzemamo se za osnovno plačo, ki bo temeljila na pripravljenih standardih in normativih. Vse drugo bo del variabilnega dela plač. Skratka, hočemo fleksibilnejši plačni sistem.”

“Tak razmislek je legitimen. Moramo pa tudi vsi preostali razmisliti, kako bomo ravnali,”
izpostavi Štrukelj. “Takoj ko bo nekdo šel ven, bo to konec enotnega plačnega sistema. Podrl se bo z velikim truščem in velikim pompom,” pojasni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.