Slovenija
23 ogledov

Begunce iz Sirije, ki so ilegalno prestopili mejo, policija vrnila na Hrvaško

Begunci EPA
Kakšen bo dogovor med Slovenijo in Hrvaško glede vračanja beguncev, če bo jih mejo prestopilo več tisoč, premier Cerar na današnji novinarski konferenci ni znal pojasniti.

Novomeški policisti so zgodaj zjutraj prijeli štiri tujce, ki so ilegalno prestopili slovensko mejo. Gre za državljane Sirije. "Državljani Sirije so se peljali v avtomobilu, ki ga je vozil tuj državljan z dovoljenjem za bivanje v državah EU. Ustavili smo jih pri Čatežu. Voznika smo oglobili, ker je omogočil ilegalen prestop, z državljani Sirije pa smo opravili postopek na policijski postaji v katerem smo ugotovili, da gre nimajo veljavnih dokumentov za bivanje v državah EU, napisali smo jim kazni in jih vrnili na Hrvaško," pojasnjuje Robert Perc iz Policijske uprave Novo mesto.

IIegalni prestopi so tedenski pojav

"Gre za tedenski pojav, torej mejo med Slovenijo in Hrvaško vsak teden ilegalno prečka nekaj beguncev, različnih narodnosti, večinoma iz držav nekdanje skupne države pa tudi od drugje," dodaja Perc in poudarja, da se na meji ne dogaja nič nenavadnega in da najverjetneje ne gre za begunce, ki bi bili predhodnica neke večje skupine beguncev, ki prihajajo iz Makedonije preko Hrvaške proti Sloveniji. 

Slovenija kot kaže še brez dogovora s Hrvaško o vračanju beguncev

"Osebe, ki bodo zaprosile za mednarodno zaščito ali azil, bodo nastanjene v azilni dom, tiste osebe, ki za mednarodno zašlito ne bodo zaprosil, bodo vrnjene na Hrvaško ali v državo izvora, če ne bi bilo tam ogroženo njihovo življenj," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade, ki je bila namenjanja begunski problematiki, povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Na novinarsko vprašanje,  kakšen dogovor ima Slovenija glede vračanja beguncev s Hrvaško, pa je premier Cerar pravi: "Za takšne odgovore še ni nastopil čas."

Cerar: Kriterij bodo integracijske zmožnosti

"Zelo jasno bi rad povedal, da je Slovenija pripravljena na prihod večjega števila beguncev," pravi Cerar, ki poudarja, da je glede beguncev potrebno upoštevati načelo humanitarnosti, ker gre za ljudi, ki jim je treba pomagati in načelo solidarnosti, ko mora Slovenija sodelovati pri razporejanju beguncev. "Pomemben kriterij bodo integracijske zmožnosti Slovenije. Upoštevati pa je treba tudi element varnosti," dodaja Cerar.

Vlada je na današnji seji imenovala usklajevalno skupino za reševanje begunske problematike katero je povabila tudi predstavnike humanitarnih organizacij.

Vlada ima za prihod večjega števila beguncev pripravljen kontingenčni načrt,  ki ima glede na število beguncev tri faze. Kot je pojasnila notranja ministrica, so kapacitete in logistika za prvi dve fazi zagotovljeni. Tretje faze ne morejo še številčno opredeliti, saj ne vedo, koliko beguncev bo Slovenija sprejela, in takrat bo morda treba zagotoviti dodatne kapacitete. Ministrstvo za notranje zadeve bo tako na podlagi podatkov ministrstva za javno upravo opredelilo lokacije za takojšnjo vselitev.

Preberite še: Slovenija meje ne bo zaprla

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • MCristo 22:31 04.september 2015.

    Kaj se delate. Našel sem še eno. To ste vi, smrkavci, ki se delate, koliko vas je. Pojdite raje v šolo in se ne vmešavajte v politične zadeve.

  • inovak 22:23 04.september 2015.

    Ali še ne veste tega? Prejšnji teden sem dobila na e-mail, da se pojavlja več različnih desnih ekstremističnih skupin, ki novačijo zavedene ljudi in igrajo na njihov strah.Sedaj sem šele videla, kako so podli. Tukaj vas novačijo. Strani ...prikaži več so izrazito ksenofobične, škodljive, osebe, ki so avtorji, nimajo vsega pošlihtano v glavah, kot se temu reče. Vse to so zametki neonacistov: Radikalna Ljubljana, Teritorialna obramba 2015, Slovenija zavaruj meje... Jih je še veliko, pa sem pozabila.Baje so bili že prijavljeni in je policija rekla, da preiskuje. Tako so napisali. Ampak bolje, da se držite stran od teh strani, da ne bodo še vam, ki ste samo zavedeni, kakšne kazni napisali. Pa baje so zadaj neki nestrpni najstniki, ki imajo preveč časa.

  • Žurnalček 18:09 29.avgust 2015.

    On ni dobil napotnico , njega išče Polje s tiralico !