Slovenija
54 ogledov

Begunci in stavka oklestili policijske patrulje

vozniško dovoljenje Saša Despot
V oktobru, ko je bila begunska kriza v Sloveniji na vrhuncu, so policisti zabeležili manj kršitev cestno-prometnih predpisov, kar kaže na to, da so bile policijske patrulje v notranjosti države okrnjene. Zaradi stavke je aktivnost policistov zmanjšana tudi sedaj, kako se bo to poznalo na statistiki zabeleženih kršitev in izrečenih kaznih, pa bodo številke pokazale v začetku prihodnjega leta. Policisti prihodnji četrtek na protest.

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije bosta prihodnji četrtek organizirala protestni shod v Ljubljani. Kot pravijo, s shodom ne zaostrujejo stavke, pač pa želijo javnosti, predvsem pa vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez iz sklenjenih sporazumov. Na shodu bodo simbolično zaključili akcijo Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

V času stavke in begunske krize manj kršitev

V času vrhunca begunske krize oktobra letos so policisti na področju mariborske in novomeške policijske uprave, ki sta bili med najbolj obremenjenimi, zabeležili manj kršitev cestno prometnih predpisov kot v mesecih pred tem oziroma v primerljivem obdobju lanskega leta. 

Število zabeleženih kršitev cestno prometnih predpisov je bilo oktobra letos za 31 (Maribor) oziroma 36 (Novo mesto) odstotkov nižje kot oktobra lani. "Policisti PU Maribor so v od 1. maja do 31. oktobra 2015 pri nadzoru  cestnega  prometa ugotovili 18.358 (21.069) ali 13 odstotkov manj kršitev cestno  prometnih  predpisov," pojasnjuje Miran Šadl s PU Maribor. "Nekoliko večji upad ugotovljenih kršitev je zaznan v oktobru, kar je zagotovo tudi posledica izvajanja aktivnosti na področju migracijske problematike."

Zabeležene kršitve cestno prometnih predpisov | Avtor: PU Maribor in PU Ljubljana PU Maribor in PU Ljubljana

Radivoj Uroševič s Policijskega sindikata Slovenije pravi, da podatkov, ki jih daje Policija, ne more komentirati. "Je pa res, da je bila od začetka begunske krize glavnina vseh razpoložljivih policistk in policistov obremenjena s tem, kar pomeni, da  je bilo moštvo dejansko razpolovljeno in so v notranjosti opravljali samo nujne naloge," pravi Uroševič. Dodaja, da je policistov, ki opravljajo naloge v notranjosti države tudi brez begunske krize manj, kot jih je bilo leta 1990.

Statistika stavke bo razvidna do marca

Obvestilo policije | Avtor: Facebook Facebook
Kako na statistiko zabeleženih kršitev cestno prometnih predpisov vpliva stavka policistov, ta trenutek še ni mogoče ugotoviti, saj še ni statistično obdelanih podatkov za november. "Kaj to številčno pomeni, težko rečem," pove Uroševič. "Verjetno bo to razvidno za nekaj mesecev nazaj, ko se bodo obdelali podatki o številu izrečenih in plačanih kazni, kar pomeni, da bo konkreten in korekten podatek na voljo šele v začetku prihodnjega leta."

Policisti so sicer po zakonu tudi med stavko dolžni izvajati določene naloge, ki zadevajo varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja. Preprečevati, odkrivati in preiskovati morajo kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. 

Opozorilo namesto kazni

A ob kontroli cestno prometnih predpisov imajo diskrecijsko pravico, kar pomeni, da lahko lažje kršitelje zgolj opozarjajo, prav tako lahko zaradi preobremenjenosti odpadejo določene preventivne aktivnosti, kot so akcije poostrenega nadzora prometa. "Seveda, če ni ljudi, ki bi to izvajali, najprej odpadejo tiste stvari, ki niso nujne za varnost prebivalstva in premoženja," pritrjuje Uroševič. 

Poudarja, da je stavka vperjena proti vladi in ne proti državljanom, ki naj zaradi nje ne bi utrpeli posledic. "Vse ukrepe poskušamo izvajati proti vladi in ne proti državljanom, ker vemo, kako zelo pomembno je, da imajo ljudje občutek varnosti in da imamo tudi mi njihovo podporo pri izvajanju stavkovnih aktivnosti."  

stavka policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Le te se bodo verjetno v prihodnjih dneh zaostrile. "Zaenkrat smo še v fazi dogovarjanja, pogovajranja in odločite," pojasnjujejo pri sindikatu. "Narejen imamo nabor predvidenih 
stavkovnih aktivnosti, vendar še nimamo konkretnih odločitev, kdaj in s katerim ukrepom bomo nadaljevali zaostreno obliko stavke."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 23:46 03.december 2015.

    Policija malo preveč pretirava s svojimi izjavami, ni tako kot sindikalisti govorijo.