Slovenija
28 ogledov

Begunci najprej na zdravstveni pregled

zdravnik iStockphoto
Državljani tretjih držav in osebe brez državljanstva, ki imajo status begunca in so v Slovenijo sprejeti na podlagi letne kvote, bodo morali pred vstopom v državo opraviti zdravstveni pregled.

Pregled obsega anamnezo, klinični pregled, laboratorijske preiskave krvi in rentgensko slikanje pljuč. Stroške pa bo krilo notranje ministrstvo. V okviru anamneze bodo ugotavljali predvsem, ali ima oseba nalezljivo bolezen, ali je prenašalka nalezljivih bolezni in ali je bila v stiku s prenašalci nalezljivih bolezni ter katera cepljenja je opravila, je razvidno iz uredbe.

Po določbah uredbe je treba v okviru kliničnega pregleda pregledati kožo, vidne sluznice, žrelo, bezgavke in dihala ter ugotoviti sposobnost za prevoz v Slovenijo. Izvedbo in sredstva za izvedbo določb pa bo zagotovilo ministrstvo za notranje zadeve, čeprav je bilo sprva predvideno, da jih bo krilo ministrstvo za zdravje.

Ob nalezljivi bolezni prepovedan vstop

Pregledi bodo potekali v državi, kjer se bodo te osebe nahajale pred prihodom v Slovenijo. Če bodo pri pregledu ugotovili, da ima oseba, ki je v ožjem izboru za prihod, nalezljivo bolezen, potem ne bo prišla v Slovenijo, pojasnjujejo na ministrstvu. Stroške zdravljenja takšne osebe pa bo krila država, v kateri se oseba nahaja, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Podatkov o višini stroškov tega pregleda na notranjem ministrstvu še nimajo in je odvisen od vsake države posebej. Če bo šlo za projekt držav članic EU, bo zdravstvene preglede financirala EU, so zapisali na omenjenem ministrstvu.

Višina sredstev bo odvisna od odločitve vlade, koliko oseb bo sprejela Slovenija. Če se bo vlada odločila za projekt preselitve oseb, bo s sklepom določila število oseb, ki jih bo Slovenija sprejela. V vladnem gradivu, na podlagi katerega bo sprejela sklep, bodo opredeljeni tudi stroški, povezani s sprejemom oseb. Od ocenjenih stroškov bo ministrstvo za notranje zadeve krilo 25-odstotni delež, ostalo bo pokrito iz sredstev Evropskega sklada za begunce, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Komentarjev 1
  • albert 10:47 09.avgust 2011.

    Bizarno! MNZ nima denarja za dodatke policistom ima pa ga za zdravstvene preglede tujcev iz tretjih držav! Predlagam,da ministrstvo za kulturo prevzame nadzor cen naftnih derivatov!