Slovenija
130 ogledov

Begunci samovoljno zapuščajo zbirne centre

Rigonce Franc Šavrič
Po zajtrku zapustili zbirni center v Brežicah. Po kosilu 350 beguncev v Gornji Radgoni odšlo proti nekdanjemu slovensko-avstrijskemu mejnemu prehodu.

Slovenska policija je danes v sprejemnih centrih evidentirala 800 migrantov. Tujce z avtobusi prevažajo v sprejemne in nastanitvene centre v Brežicah, v Mariboru, Celju in Dolgi vasi. Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce na vstop v državo čaka več sto migrantov.

V Rigonce sta po besedah Alenke Drenik s PU Novo mesto okoli 16. ure prispela dva avtobusa, s katerima so tujce prepeljali do sprejemnega centra Brežice. Proti Rigoncam so poslali še dva avtobusa. V brežiškem sprejemnem centru je bilo ob 16. uri 153 tujcev. Na mejnem prehodu Obrežje je okoli 250 oseb, ki želijo vstopiti v Slovenijo, v Rigoncah pa je še okoli 300 migrantov.

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič
Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič

Policija spet uporabila solzivec

V Rigoncah je prišlo do manjšega incidenta, zaradi katerega so policisti morali uporabiti solzivec. Policija je pridržala tri moške, ki so delali težave, eden od njih se je celo zagnal v varnostno ograjo na mejnem prehodu. Proti slednjemu so policisti uporabili solzivec. Aretirane naj bi zadržali na meji.

Iz Gornje Radgone v Avstrijo 350 tujcev

Nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni je danes nekaj pred 14. uro samovoljno zapustilo 350 tujcev, ki so jih včeraj nastanili v centru. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni.

Ob 15.12. uri so bili tujci, ki so zapustili nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni sprejeti v Republiko Avstrijo, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Begunci peš proti Avstriji | Avtor: Sobotainfo.com Sobotainfo.com

Iz Logatca odšli takoj po zajtrku

Kot smo izvedeli, so družine - predvsem otroci in ženske, ranljivejše skupine torej, ki jim je bila včeraj podeljena odločba o začasnem bivanju v Sloveniji, že zapustile zbirni center v Logatcu in potujejo proti meji. 

Informacijo nam je potrdila tudi tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. "Nekaj jih je odšlo že ponoči, večina pa takoj zjutraj, po zajtrku. Napotili so se proti želežniški postaji," je dejala za naš portal in dodala: "V centru  je tako le še peščica ljudi."

Primanjkuje jim le obutve

Župan Logatca Berto Menard je pojasnil, da so do 2. ure zjutraj vse begunce nahranili in jih oskrbeli s potrebnimi oblačili: "Naš štab dela, ljudje tudi prinašajo hrano in druge potrebščine. Trenutno ne potrebujemo dodatne pomoči. Naši taborniki so danes priskočili na pomoč tudi na Vrhniki, kjer pomagajo nameščati postelje," je dejal župan Logatca in dodal, da so da so odhajajoče begunce v zbirnem centru opremili z voznimi redi vlakov. 

Čakajo na postaji v Logatcu

Na logaški železniški postaji je mlada mamica, ki potuje skupaj z možem, enoletno hčerko, dveletnim sinom ter tremi brati, za STA povedala, da so prišli iz Afganistana. Želijo si v Nemčijo. Na vprašanje, zakaj so izbrali to državo, so povedali, da so slišali, da sprejema begunce. Niso vedeli, da bi lahko ostali tudi npr. v Sloveniji ali Avstriji.

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič
Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič
"Če ne bom uspela priti Avstrijo, bom ostala kar pri vas"

Mlada iraška farmacevtka Gana pa je povedala, da si želi na Švedsko, kjer ima družino. Na poti, ki jo je vodila prek Grčije, Makedonije, Srbije in Hrvaške, jo spremlja nizozemski radijski novinar. Kot je povedal za STA, se ji je pridružil že na grškem otoku Kos. Na vprašanje, kje je bilo na poti najhuje, je dejal, da je bilo več težkih trenutkov. Posebej pa je izpostavil napete razmere na Dobovi, ko so slovenski organi zadrževali vlak z begunci.

Gana pa je dejala, da so po prihodu v Slovenijo zanje zelo lepo poskrbeli. "Če ne bom uspela priti v Avstrijo, bom ostala kar pri vas," je dejala.

V Celju in na Gruškovju evidentirajo okoli 300 ljudi

V Celje, v prostore Srednje ekonomske šole so ponoči namestili približno 220 tujcev, ki so v Slovenijo vstopili na območju Policijske uprave Novo mesto. Kot navajajo na celjski policiji,  gre večinoma za Sirce in Afganistance, med katerimi je bilo več družin z majhnimi otroki.

V Celje so jih pripeljali s štirimi avtobusi, namestitev je potekala mirno in brez posebnosti, trenutno pa potekajo postopki evidentiranja.

V sprejemni center Gruškovje pa so po podatkih Policijske uprave Maribor iz Novega mesta prepeljali 50 oseb, kjer jih bodo registrirali.

V Gornji Radgoni 290 tujcev

S policijske uprave Murska Sobota (PU Murska Sobota) so dopoldan sporočili, da je v šotorišču na bivšem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi nastanjenih 290 tujcev, v nastanitvenem centru na sejmišču v Gornji Radgoni pa jih je bilo 350, a so že vsi center zapustili in so v Avstriji. Po odhodu beguncev iz Gornje Radgone, so tja namestili 290 tujcev, ki so bili prej nastanjeni v Lendavi.

"Večinoma gre za državljane Sirije, Iraka In Afganistana,  med katerimi je več družin z otroki," je sporočila  predstavnica za odnose z javnostmi Suzana Rauš.

Center za tujce Postojna | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 V zadnjih dneh prišlo 2500 beguncev

V postojnskem centru za tujce je trenutno nastanjenih 99 ljudi. Iz njega so v soboto v Logatec in Črni les pri Lenartu premestili 218 ljudi. Dinamika nameščanja ljudi in reševanja vlog je v teh dneh zelo velika, dodajajo.

Ministrica za  za večjo aktivnost vojske in civilne zašlite

Ministrica za obrambo Andreja Katič je pred današnjo sejo vlade, dejala, da je medresorsko sodelovanje civilne zaščite in Slovenske vojske zaradi števila beguncev preseženo oz. ni več dovolj. Vladi bo tako predlagala, da aktivira štab civilne zaščite in vojsko in ju tako aktivneje vključi v logistično podporo. 

Trenutno sodeluje 40 vojakov

Kot je pojasnila Katičeva, je bilo v petek v sistemu civilne zaščite in reševanja vključenih okoli 170 pripadnikov in okoli 60 pripadnikov Slovenske vojske, v soboto pa že preko 300 pripadnikov civilne zaščite in okoli 40 pripadnikov vojske. V petek so po njenih besedah že skuhali preko 1000 toplih obrokov.

Predlaga, da se civilno zaščito s sklepom vlade zadolži za vzpostavitev začasnih namestitvenih centrov in njihovo oskrbo oz. da se aktivira štab civilne zaščite. Poudarila je, da je treba vse te aktivnosti voditi koordinirano, usklajeno in natančno, da se naloge ne bi podvajale ali da ne bi prišlo do nesreč.

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič

Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič
Rigonce | Avtor: Franc Šavrič Franc Šavrič
Vojska v pomoč utrujenim policistom

Vojska bo, kot je pojasnila ministrica, pomagala po potrebah. Da bi pomagala policiji pri varovanju meje, pa za zdaj po besedah Katičeve ni predvideno. Takšna aktivacija je sicer predvidena v zakonu o obrambi, a bodo videli, kako bodo dogodki potekali, je dodala. Po njenih besedah policija za zdaj meni, da dobro opravlja svoje delo. Upajo, da do tega ne bo prišlo, a če bi postali policisti utrujeni oz. izmučeni, bi jim s posebnim sklepom vlade lahko pomagala tudi vojska, je pojasnila Katičeva.

dezurni@zurnal24.si